Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Illegal export upprätthåller lejonindustri i Sydafrika

Lejonhanne i sitt onaturliga habitat, som används i turistindustrin i Sydafrika.

I Sydafrika finns fler lejon inom den kommersiella uppfödningen än vad som lever vilt i landet. En ny rapport från World animal protection visar att utöver det faktum att djuren far illa i fångenskapen, så finns det kopplingar mellan lejonindustrin och illegal handel med exempelvis skelettdelar och lyxprodukter.

Att lejon föds upp i fångenskap för att roa turister eller för att jagas på beställning är ett förfarande som djurrätts- och djurskyddsorganisationer länge vänt sig emot. Särskilt har lejonindustrin i Sydafrika hamnat under lupp; World animal protection har vid flera tillfällen uppmanat den sydafrikanska regeringen att förbjuda sin export av lejonben och avveckla lejonuppfödningen, och häromåret sade sig regeringen också ha detta som en uttalad ambition.

Men sedan dess har det inte hänt något, och organisationen upprepar nu sina krav i samband med lanseringen av en ny rapport som förhoppningsvis kan bidra till att bryta passiviteten. I Putting a stop to cruelty: Why South Africa´s commercial captive lion industry should be shut down for good med kartlägger rapportförfattarna både de lagliga och olagliga konsekvenserna av uppfödningen av lejon i Sydafrika.

För det första är det en högst onaturlig tillvaro för djuren, jämfört med de livsmiljöer där de egentligen hör hemma. Dessutom är levnadsförhållandena ofta mycket dåliga: trånga utrymmen, undernäring, smuts och brist på rent vatten. I sådana miljöer frodas sjukdomar, och veterinärvården är ofta otillräcklig.

Turism och inhägnad jakt

Djuren föds upp dels för turistindustrin, där lejonungar tidigt tas från sina mammor och tränas för att kunna vara nära människor. Förutom det grymma i själva separationen är det också ett helt onaturligt beteende för lejon att umgås med människor, ett tilltag som i slutändan också kan bli farligt. Lejon kan allvarligt skada människor med sina klor och tänder, och även sprida sjukdomar.

 I turistindustrin tillåts besökare att ha närkontakt med lejonen. Här en några veckor gammal lejonunge i en anläggning där besökare får klappa ungarna mot betalning. Foto: World Animal Protection/Roberto Vieto

Det är ofta de yngre lejonen som kan ha närkontakt med turister. För äldre djur väntar ett värre öde, i form av jägare i så kallad canned hunting (inhägnad jakt). Det innebär att jägare får skjuta på lejon i ett inhägnat område, där djuren inte har någon möljighet att komma undan. Jägare som betalar för detta makabra nöje kan när de dödat ett lejon ta kroppsdelar, som huvudet och tassar, med sig hem som jakttroféer.

Olaglig handel 

Det slutar inte där – rapporten visar att de finns en koppling mellan troféjakten och den illegala exporten av skelettdelar från lejon. Benbitarna används dels i traditionell medicin i framför allt Vietnam och Kina, men delar av lejon kan också säljas som lyxprodukter, och hundratals uppfödda lejon transporteras varje år från Sydafrika till fångenskap i asiatiska länder för att visas upp i djurparker.

– De flesta turister som besöker Sydafrika har nog ingen aning om att de kan bidra till att lejon utsätts för stort lidande i turistindustrin genom att exempelvis klappa en lejonunge. Vår nya rapport visar också att uppfödningen drivs på av en olaglig internationell handel med skelettdelar från lejon, som är eftertraktade inom traditionell medicin i Sydostasien. Slutsatsen i rapporten är självklar: den sydafrikanska regeringen måste snarast infria sitt löfte från 2021 att avveckla den grymma lejonindustrin. Vi vill se ett obligatoriskt förbud, med en tydlig tidsplan för när lejonindustrin ska vara helt utfasad, säger Lina Dahl, kampanjansvarig i World Animal Protection Sverige, i ett pressmeddelande.

I dag lever omkring 8000 lejon i fångenskap i Sydafrikas uppfödningsverksamhet. Antalet vilda lejon i Sydafrika beräknas vara mindre är hälften så många, cirka 3 500. 

Läs mer:

Viktiga steg mot djurfri traditionell medicin i Kina

Svenska troféjägare skjuter hotade djur i Afrika

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV