Radar · Djurrätt

Viktiga steg mot djurfri traditionell medicin i Kina

En svartbjörn som räddats från en "björngallgård" i Kinas Sichuan-provins släpps ut i ett björnreservat.

Den traditionella medicinen i Kina bygger till viss del på användande av delar från vilda djur. Men utvecklingen går mot en mer växtbaserad medicin. Flera läkemedelsföretag har skrivit under en kampanj från World animal protection.

Sedan World animal protection startade sin kampanj Wildlife not medicine år 2019 så har 14 kinesiska läkemedels- och hälsoföretag skrivit under den. Senast i raden är det stora läkemedelsföretaget Zhejiang Wuchan Zhongda Pharmaceutical, ZWZP, som åtagit sig att inte producera eller sälja produkter med ingredienser från vilda djur. Dessutom ska de utbilda sin personal och sprida information till konsumenter för att stödja växtbaserade alternativ.

En studie som World animal protection gjorde 2021 i samarbete med brittiska och kinesiska forskare visar på att allt fler i Kina och Vietnam stöttar möjligheten att ersätta användningen av vilda djur med växter. I studien tillfrågades 1 000 kinesiska läkare och 2 000 konsumenter som använder traditionell medicin om de kunde tänka sig växtbaserade alternativ. Av användarna svarade 89 procent ja, medan 80 procent av läkarna var positiva. Många av läkarna ansåg också att växtbaserade läkemedel är effektiva och säkrare än animaliska.

Inom den traditionella medicinen i ostasiatiska länder används många vilda djur, såsom tigrar, lejon, björnar och myrkottar. Det innebär dels ett hot mot många arters överlevnad. Dessutom skapar det mycket lidande. Bland annat beräknas omkring 24 000 björnar vara inspärrade och utnyttjas för sin galla, som används som ingrediens i traditionell medicin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV