Radar · Mänskliga rättigheter

Manifestation till stöd för strejkande samer i Norge

En grupp aktivister samlades i dag utanför Norges ambassad i Stockholm, för att visa sitt stöd för de samiska aktivister som protesterar i Oslo mot en vindkraftspark på samisk mark.

I flera dagar har samiska aktivister sittstrejkat utanför olje- och energidepartementet i Oslo, och demonstrationen har sedan dess utökats till flera tunga departement i den norska huvudstaden. I Stockholm genomfördes i dag en stödaktion i solidaritet med de norska samer som protesterar mot vindkraftverk som byggts i strid mot urfolksrätten.

På onsdagen genomfördes en demonstration i Stockholm till stöd för de samiska aktivister som sedan flera dagar sittstrejkar utanför bland annat olje- och energidepartementet i Oslo. Bakgrunden är en stor vindkraftpark som stod färdig 2020 på fjällområdet Fosen där samer i århundraden haft sina renar på vinterbete. Vindkraftverken skrämmer och stör renarna och hotar familjernas försörjning. Det är staten som har gett byggarna tillstånd att uppföra vindkraftverken, men 2021 slog Norges högsta domstol fast att utbyggnaderna i området bryter mot samernas rättigheter och är olagliga, rapporterade DN då.

I torsdags hade det gått 500 dagar sedan domen, men de 150 vindturbinerna står fortfarande kvar. Med anledning av detta inledde ett antal samiska aktivister, tillsammans med miljöorganisationen Natur og ungdom, en protest genom att sätta sig utanför olje- och energidepartementet. Målet med aktionen är att turbinerna ska rivas.

Tågade till ambassaden

Under onsdagsförmiddagen hade aktivisterna fortsatt att blockera ingångarna till flera departement i Oslo, samtidigt som polisen börjat ingripa med hänvisning till säkerheten. Bland demonstranterna återfinns Greta Thunberg, som efter att ha burits bort från finansdepartementets entré flyttade sig till klimat- och miljödepartementet där strejken också pågår, skriver Verdens gang.

Till stöd för de samiska demonstranterna i Norge kallar Fridays for future till en demonstration på Mynttorget i Stockholm på torsdagen. I dag, på onsdagseftermiddagen, tågade en grupp aktivister från Berwaldhallen till den norska ambassaden på Gärdet på initiativ av Skogsupproret och Extinction rebellion. Polis hade också kommit till platsen, men manifestationen gick helt lugnt till. Amelie Bends från Extinction rebellion höll ett kort anförande, innan man ringde på ambassadens grind och överlämnade en appell till ambassadrådet Kjetil J. Halvorsen. 

Amelie Bends utanför norska ambassadens entré. Foto: Katarina Andersson  Foto:
Ambassadrådet Kjetil J. Halvorsen möter aktivisterna som hastigast och meddelar att ambassaden ”ska titta närmare på detta”. Foto: Katarina Andersson  Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

”En kamp hela tiden”

Nik Märak är en av flera samer på plats.

– Jag är här som stöd för ungdomarna i Oslo, där mitt eget barn befinner sig också. Vi som samer för ju en kamp hela tiden, och den kamp som är mig närmast är Gállok utanför Jokkmokk, jag är uppvuxen där.

Hon hoppas att demonstrationerna ska få den norska regeringen att lyssna.

– Det som är så otäckt är att plötsligt har vi en lagtext där Högsta domstolen uttalar sig och talar om att det här är olagligt, och så tycker man att man inte behöver följa den, och fördröjer och pratar. Och det är sådant vi som samer hela tiden upplever. I staterna (USA, reds anm) har man reservat, här har vi lagar, så de lagar som gäller icke-samer, de gäller inte oss utan då kan man ändra på lagar och så ser det ju ut över hela Sápmi, säger Nik Märak.

Nik Märak deltog i dagens manifestation till stöd för de norska samiska ungdomarna
Nik Märak deltog i dagens manifestation till stöd för de norska samiska ungdomarna. Foto: Katarina Andersson 

Lagtrubbel även i Finland

Hon påminner om vad som nyligen skedde i Finland; för bara några dagar sedan misslyckades den finska riksdagen återigen med att komma överens om en ny sametingslag som skulle öka samernas självbestämmande. En förnyelse av lagen har varit på agendan i tolv år, och detta var det tredje förslaget som inte blir av.

– Finland dyker nu ner till samma nivå som de stater Finland brukar kritisera för människorättskränkningar i FN och andra instanser, sa det finska Sametingets ordförande Tuomas Aslak Juuso till Svenska Yle i förra veckan.

Läs mer: 

Thunberg stoppades från norsk sittstrejk