Radar · Miljö

Thunberg stoppades från norsk sittstrejk

De samiska demonstranterna vid olje- och energidepartementet i Oslo.

Greta Thunberg ville ansluta till en stor sittstrejk mot vindkraft som bryter mot samernas rättigheter i Norge. Men vakter i Oslo vägrade släppa in henne.

Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg ville sent på söndagen komma in på det norska olje- och energidepartementet i Oslo, men stoppades av säkerhetsvakter.

– Beslutet togs för att man ur säkerhetssynpunkt inte vill ha in fler demonstranter i byggnaden, säger ansvarige Espen Evensen till NTB.

Bakgrunden är den sittstrejk som sedan i torsdags har pågått inne i departementet, utförd av samiska aktivister från Fosen i mellersta Norge.

De demonstrerar för att regeringen ska stoppa den stora vindkraftpark som har byggts på ett fjällområdet som samer i århundraden har använt för vinterbete för sina renar.

Redan år 2021 slog Norges högsta domstol fast att utbyggnaderna i området är olagliga och bryter mot samernas rättigheter. Men trots att det i torsdags gått 500 dagar sedan domen har ingenting hänt och de 150 vindturbinerna står kvar.

– Jag förväntar mig att departementet tar kravet om att brottet mot våra rättigheter på allvar, säger Silje Karine Muotka, ordförande i norska sametinget, som är också är på plats.

Aktivisterna uppger att de inte kommer att ge sig av frivilligt förrän ett beslut om att turbinerna ska rivas tas. Under måndagen planerar de att spärra av hela byggnaden som de sittstrejkar i.

Det får de dock göra utan Greta Thunberg, som på söndagen fick nöja sig med att prata med aktivisterna genom en sidodörr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV