Radar · Mänskliga rättigheter

Tyre Nichols begravs – familjen kräver rättvisa

”En skam för landet.

För drygt en vecka sedan släpptes en video på fem polismän som brutalt misshandlar en 29-årig småbarnspappa till döds. I uttalanden i samband med Tyre Nichols begravning i dag kräver familjen och människorättsaktivister rättvisa.

Han ropar på sin mamma medan fem poliser håller fast honom och sparkar och slår under tre minuter.

I slutet av januari släpptes filmen där fem poliser brutalt misshandlar 29-årige Tyre Nichols, efter att ha stoppat honom i en trafikkontroll.

Tyre Nichols dog tre dagar senare på grund av skadorna. De fem poliserna har sedan dess sagts upp och åtalats för mord och en rad andra brott efter gripandet.

”Skam för landet”

Fyra av polismännen har tidigare anklagats för tjänstefel, bland annat vid gripanden. En av dem ska bland annat ha slitit en kvinnas axel ur led vid en arrestering i februari 2021, rapporterar BBC.

På tisdagseftermiddagen, lokal tid, höll människorättsaktivisten Al Sharpton tal, i samma kyrka som Martin Luther King Jr höll sitt sista tal, rapporterar BBC.

– Det som hände Tyre är en skam för det här landet, sade Sharpton och tackade sedan både lokala aktivister och Tyre Nichols familj.

– Människor världen över såg videon på en obeväpnad man som oprovocerat misshandlades till döds av lagens män. Det hade kunnat hända vem som helst av oss.

Tyre Nichols bror, Jamal Dupree, sade under tisdagen att hans lillebror ”inte förtjänade något av detta”. Nichols styvfar uppmanade civilsamhället att ”fortsätta kämpa för rättvisa för min son”.

USA:s vice president Kamala Harris väntas delta i onsdagens begravning.

Läs mer:

Polisen upplöser enhet efter Tyre Nichols död

Fredliga protester efter filmer på misshandeln av Nichols släpptes