Radar · Utrikes

Fredliga protester efter filmer på misshandeln av Nichols släpptes

Demonstranter i Memphis, Tennessee, skanderade ”Händerna uppe, skjut inte” den 27 januari 2023.

I natt släppte polisen i Memphis, USA, bildmaterial som visar hur Tyre Nichols greps och senare misshandlades av flera polismän. Han dog tre dagar senare i sviterna. I huvudsak fredliga protester har skett i flera städer i USA.

Småbarnspappan Tyre Nichols var på väg hem i sin bil efter att ha fotograferat solnedgången när han stoppades i en trafikkontroll i den amerikanska staden Memphis den 7 januari. Orsaken var vårdslös körning, enligt polisrapporten.

Natten till i dag offentliggjorde polisen filmer, från bland annat polismännens kroppskameror. Där avslöjas hur det gick till när Tyre Nichols slits ur bilen, nekar till att han gjort sig skyldig till brott och lyckas springa iväg. Han grips igen åtta minuter senare och därefter syns hur poliser turas om att slå och sparka 29-åringen.

I filmen hörs en fasthållen Tyre Nichols ropa efter sin mamma. Nichols styvfar uppger i en intervju med CNN att ”det mest talande i hela videon [är] det faktum att det var omkring tio poliser på platsen och ingen försökte förhindra det som hände”.

– Han sprang inte för att göra sig av med knark eller vapen, han var livrädd. Och när ni ser videon kommer ni att förstå varför, säger han till tv-bolaget.

I ett tal före offentliggörandet kallade Memphis polischef Cerelyn Davis det som skett ”inte bara ett tjänstefel. Det här är brist på grundläggande mänsklighet mot en annan individ”.

Hon uppgav även att polisen inte kunnat bekräfta att Tyre Nichols gjort sig skyldig till trafikbrott.

Fem polismän har fått sparken och misstänks för bland annat dråp och kidnappning. Den senare brottsrubriceringen pekar på att Tyre Nichols frihetsberövades på ett olagligt sätt, enligt åtalet.

Tyre Nichols mamma, RowVaughn Wells, fick ett samtal av Joe Biden och när presidenten intervjuades efteråt uppgav han att han lovat försöka driva igenom lagstiftning mot polisvåld.

De protester som hölls i Memphis, Washington DC och en rad andra städer under fredagen var små och till största delen fredliga, rapporterade National Public Radio.