Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Forskare om fågelinfluensa på minkfarm: ”Vi leker med elden”

Samtliga av Danmarks 15-17 miljoner minkar avlivades för tre år sedan på grund av spridningen av covid-19.

En ny rapport visar att fågelinfluensan troligen har spridit sig från vilda fåglar och muterat på en minkfarm i Spanien. Nu varnar forskare för att minkfarmarna kan ge upphov till nästa pandemi.

I slutet av förra året skedde ett utbrott av fågelinfluensan bland fiskmåsar och havssulor i spanska Galicien. Kort därpå upptäcktes två fall av sjukdomen bland döda minkar på en farm i samma del av landet. Samtliga 52 000 minkar på farmen avlivades efter upptäckten.

Nu rapporterar tidningen ATL om en ny vetenskaplig studie som visar att viruset mest troligt spreds från vilda fåglar till minkfarmen, där det bildades en mutation så att viruset kunde fortsätta att sprida sig från däggdjur till däggdjur.

För tre år sedan avlivades alla minkar i Danmark för att förhindra spridningen av covid-19 och enligt ATL oroar sig forskare nu för ett liknande skeende med fågelinfluensan.

”Minkar erbjuder en fantastisk möjlighet för viruset att anpassa sig till däggdjur. Detta är var nästa pandemi kan komma ifrån”, skriver Matthew Baylis, professor i epidemiologi vid Liverpools universitet på Twitter.

”Vi leker med elden”, twittrar den holländska virologen Marion Koopmans, som är medlem i världshälsoorganisationen WHO:s expertgrupp som ska utforska covid-19:s ursprung.

Läs mer:

Inga massavlivningar för fågelinfluensa i år

Syre förklarar virusmutation

Vild mink smittad av coronavirus

Coronaviruset forsätter sprida bland  minkfarmar – nu även i Frankrike

Corona slutet för minkindustrin?

Alla danska minkar ska avlivas

Coronautbrott på svensk minkfarm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV