Radar · Utrikes

Vild mink smittad av coronavirus

En mink i det vilda har nu smittats av coronavirus, uppger BBC.

Nu har det första fallet av coronasmitta upptäckts hos en vild mink. Forskare har tidigare varnat för att smittan ska spridas i det vilda och bilda ett slags virusreservoar.

Miljontals minkar har avlivats på minkfarmar i Europa och USA den senaste tiden efter utbrott av coronaviruset. Smittan har även spridit sig till människor som jobbat på farmerna.

Nu rapporterar BBC att det första fallet av coronavirus hos en vild mink upptäckts, i USA.

Den vilda minken ska ha rört sig runt en infekterad minkfarm i Utah. Den hade samma virusstam som den på minkfarmen.

Nu finns en oro för att viruset ska spridas mellan vilda minkar, men hittills har man inte hittat några andra smittade vilda djur, enligt BBC.

I en artikel i The Guardian som Syre berättade om i början av december sa flera forskare att de var oroliga över att covid-19 kan fortsätta spridas i naturen, eftersom minkar rymmer från minkfarmer och en del av dem lär ha varit infekterade. Bara i Danmark lyckas några tusen fly varje år. I Nordamerika lever minkar dessutom i det vilda naturligt.

Till exempel sa Joanne Santini, mikrobiolog vid University College London,  att när smittan en gång fått fäste i det vilda, blir det ”extremt svårt att kontrollera fortsatt smittspridning till djur och tillbaka till människor”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV