Radar · Utrikes

Sydkorea väljer ny president

En väljare lägger sin röst i valurnan i en vallokal i Sydkoreas huvudstad Seoul på onsdagen.

Vallokalerna har öppnat i Sydkorea, där 44 miljoner väljare ska utse landets nya president.

Ett rekordstort antal förtidsröster talar för att valdeltagandet blir högt och att det blir en jämn strid mellan den liberala kandidaten Lee Jae-Myung, som representerar det styrande Demokratiska partiet, och den konservative Yoon Suk-Yeol från oppositionspartiet Folkets maktparti. De två har i flera månader legat jämsides i landets opinionsundersökningar, men båda har också skakats av skandaler.

Sedan demokratin återinfördes i Sydkorea i slutet av 1980-talet får landets presidenter bara sitta en mandatperiod på fem år och samtliga tidigare presidenter som ännu är i livet har fängslats för korruption efter det att de lämnat presidentposten. Yoon Suk-Yeol har redan hotat att utreda den avgående liberale presidenten Moon Jae-In för ”oegentligheter”, utan att nämna några detaljer.

Valet sker samtidigt som en våg av omikronfall sköljer över landet. Den senaste tiden har ofta över 200 000 nya fall registrerats dagligen och över en miljon människor sitter för närvarande i covidkarantän, enligt myndigheterna. För att de ska kunna rösta har en specialregel införts, där vallokalerna håller öppet för covidsjuka 90 minuter efter ordinarie stängning.

De viktigaste valfrågorna för befolkningen är enligt mätningar skenande bostadspriser i huvudstaden Seoul, ökade klyftor och ungdomsarbetslösheten. Den nye presidenten kommer också behöva hantera grannen Nordkorea, som har intensifierat sina vapentester den senaste tiden.

Läs mer:

Valet i Sydkorea – kandidaten för basinkomst får minskat stöd