Radar · Miljö

Kraftiga skyfall i Seoul – människor drunknade i källarlägenheter

Översvämningarna i Sydkorea har främst drabbat Seoul och den omgivande Gyeonggi provinsen.

Sydkorea har drabbats av de kraftigaste skyfallen på 80 års tid. Flera människor har drunknat i sina källarlägenheter. Åtta har dött och sex personer saknas. Samtidigt konstaterar forskare att kraftiga skyfall ökar i takt med den globala uppvärmningen.

Bilder från översvämningarna i Sydkorea känns som tagna ur filmen Parasit. Tunnelbanor och underjordiska shoppinggallerior har svämmat över. Personer som bor i källarlägenheter har dött. En 40-årig kvinna, hennes syster och deras tonårsdotter stängdes in i sitt hem av vattenmassorna och blev senare funna döda. Även ytterligare en person hittades avliden i en översvämmad lägenhet.

Totalt har åtta personer dött och sex personer saknas, rapporterar The Korea times. Hundratals har blivit hemlösa. Detta uppgav myndigheter under tisdagen. Översvämningarna har främst drabbat huvudstaden Seoul och den omgivande Gyeonggi provinsen.

Mer fukt i atmosfären

Översvämningarna stämmer in på forskares tidigare prognoser om att kraftiga skyfall kommer att öka i takt med klimatkrisen. Orsaken är att den globala uppvärmningen leder till ökad fukt i atmosfären. Om jorden värms upp 4 grader jämfört med förindustriell tid beräknas vattenångan i atmosfären öka med 28 procent.

Hela världen kommer troligtvis få kraftigare skyfall av snö och regn i takt med att jorden värms upp. Men särskilt utsatta lär länderna runt medelhavet bli, södra Afrika och Sydasien enligt forskarnas klimatmodeller, uppger Carbon Brief i en artikel från 2018.

Artikeln har tillfogats en rättelse om vilka regioner som blir mest utsatta för skyfall på grund av den globala uppbärmningen.

Läs mer:

Extremväder och klimatkris blev en dyr affär under 2021

Klimatkrisen det största hälsohotet enligt WHO