Radar · Politik

”Gör man inget riskerar vi en ökad barnfattigdom”

Finansminister Mikael Damberg (S) vill förlänga annat den höjning av bostadsbidraget som finns för barnfamiljer, det så kallade tilläggsbidraget.

Rädda barnen vill ha liknande satsningar på utsatta barnfamiljer som till villaägare som drabbas av höjda elpriser. S vill förlänga tilläggsbidraget.
– Vi ser att det är absolut nödvändigt att förlänga detta med de prishöjningar och den inflation som vi har, säger finansminister Mikael Damberg.

När elpriserna skenade gick riksdagen in och stöttade villaägarna med flera miljarder. På liknande sätt fick bilisterna ekonomisk hjälp när bränslepriserna rusade. Nu vill Rädda Barnen att fattiga barnfamiljer i Sverige som drabbas hårt av inflationen och allt högre matpriser ska få stöd på liknande sätt eftersom varken barnbidrag, bostadsbidrag eller underhållsstöd höjs automatiskt rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi ser att de här systemet minskar i betydelse just för att bidragen inte räknas upp. Det saknas en riktig äkta ambition att tillförsäkra de här familjerna en skälig levnadsnivå, säger Maria Soares Lindberg från Rädda Barnen till Sveriges Radio Ekot.

Rädda Barnens definition av fattigdom är att man har hälften av en normal inkomst efter skatt. De blir ungefär 13 000 kronor för en ensamstående mamma med ett barn, och då ska pengarna även räcka till hyran. 
Uppskattningsvis är det ungefär 200 000 barn i Sverige som i sommar har levt på den marginalen.

Förlänger bidraget

Under morgonen håller finansminister Mikael Damberg (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) en pressbriefing om ekonomisk trygghet i orolig tid.

Mikael Damberg tycker att välfärden har varit frånvarande under valrörelsen och varnar för att vi kan hamna i en välfärdskris om högerblocket vinner valet och får igenom sina skattesänkningar.

– När vi går mot tuffare tider är det viktigt att tänka på att välfärden är det mest jämlikhetsskapande, säger Mikael Damberg på pressträffen.

Socialdemokraterna går därför till val på att bland annat förlänga den höjning av bostadsbidraget som finns för barnfamiljer, det så kallade tilläggsbidraget. Ett tillägg som annars löper ut vid årsskiftet.

– Det är 130 000 barnfamiljer som omfattas av det här. Det är de med absolut minst marginaler i samhället. Gör man inget här riskerar vi att få en ökad barnfattigdom, säger Mikael Damberg.

Upp till 1 325 kronor i månaden

Förslaget är att låta tillägget ligga kvar i ytterligare sex månader fram till och med den 30 juni 2023. Tillägget riktas till barnfamiljer med de minsta marginalerna, är ett belopp som motsvarar 25 procent av bostadsbidraget och kan som mest uppgå till 1 325 kronor i månaden.
Satsningen beräknas kosta 520 miljoner kronor.

Enligt Mikael Damberg ligger förslaget i linje med internationella rekommendationer under inflation att då rikta sig till grupper som har det extra tufft.

– Vi är beredda att ta till åtgärder när grupper hamnar i kläm, vi kommer att fortsätta göra det, för vi är socialdemokrater, säger Mikael Damberg.

Socialdemokraterna vill även satsa på kortare vårdköer, barn- och ungdomspsykiatri samt att mödrar ska garanteras en barnmorska under hela graviditeten.

Läs mer:

Så vill partierna fixa våtmarkerna

S: Staten ska bygga bostäder i utsatta områden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV