Zoom

”Styret i Turkiet är det minst demokratiska man kan tänka sig”

Under tisdagen ska statsminister Ulf Kristersson träffa Turkiets president Erdogan för att försöka lösa knutarna som kvarstår innan Sverige får grönt ljus att gå med.

I helgen kom beskedet om att Sverige tar avstånd från de kurdiska grupperna PYD och YPD. Författaren och debattören Kurdo Baksi är starkt kritisk till regeringens beslut. ”Det passar inte det stora humanistiska landet Sverige att dansa efter en despots melodi”, säger han när Syre ringer upp.

I helgen gav regeringen besked om att man tar avstånd till kurdiska PYD, som är verksamma i nordöstra Syrien, och dess väpnade gren YPG, som i sin tur har utgjort en viktig partner för den internationella koalitionen i kampen mot IS.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, sa utrikesminister Tobias Billström (M), i Ekots Lördagsintervju. Enligt Billström är ”det överordnade värdet” Sveriges medlemskap i Nato.

Enligt Turkiet är PYD och YPG samma organisation som PKK, Kurdistans arbetarparti, som är terrorklassade också av EU. Att det finns band mellan dessa organisationer är det få som förnekar, men att PYD och YPG skulle vara regelrätta terrorister är det betydligt färre som håller med om. USA, som också terrorklassat PKK, har samarbetat när YPG i kampen mot IS. I höstas fick den politiska vilden Amineh Kakabaveh (tidigare Vänsterpartiet) den då sittande socialdemokratiska regeringen att lova att samarbetet med just PYD och YPG skulle öka. Men efter regeringsskiftet har det låtit annorlunda. Morgan Johansson (S), tidigare inrikesminister, har kritiserat den nya linjen.

Kristersson möter Erdogan

Under tisdagen träffar statsminister Ulf Kristersson Turkiets president Erdogan för att försöka lösa upp knutarna som kvarstår innan Sverige kan titulera sig Natoland. Den kurdiska debattören och författaren Kurdo Baksi är starkt kritisk till den svenska omsvängningen och menar att det inte finns någon gräns för hur mycket och vad Turkiet kommer att kräva för att lägga ner sitt veto.

– Jag tycker att regeringen fjäskar för Turkiet i onödan. Det passar inte det stora humanistiska landet Sverige att dansa efter en despots melodi och jag är besviken över Billströms uttalanden. Kurderna i nordöstra Syrien har gjort mer för alls vår trygghet än vad Nato har gjort, det är de som har förintat IS och sett till att vi kan åka tunnelbana, gå på barer och resa utan att vara rädda för IS, säger Kurdo Baksi, som precis innan samtalet med Syre har suttit i intervju med en amerikansk tidning. Han menar att intresset för Sveriges kovändning i fråga om kurderna i Syrien är stort.

Kurdo Baksi
Kurdo Baksi. Foto: Hanna Franzén/TT

– Egentligen så ljuger Tobias Billström. Han kan inte bryta all kontakt med kurderna i Syrien eftersom det finns svenska IS-extremister i deras läger. Den tidigare regeringen har inte heller gett politiskt stöd utan humanitär hjälp. Allt handlar om att smöra för Erdogan inför Kristerssons möte, säger Kurdo Baksi.

Svenskar kvar i nordöstra Syrien

I läger i nordöstra Syrien sitter fortfarande tusentals utländska personer med misstänka IS-kopplingar. Sverige är ett av de europeiska länder som har låtit bli att ta ansvar för sina medborgare som sitter fängslade här. Det kurdiska självstyret (AANES), eller Rojava som området också kallas för, är PYD och YPG några av de huvudsakliga aktörerna. Det är alltså de som är garanten för att utländska IS-krigare inte sätts på fri fot.

”Sveriges regering spottar på de kurder i norra Syrien som besegrade IS. Rätt begripligt att de inte vill ta hand om svenska terrorister som varit och spridit förödelse i deras land”, twittrade Vänsterpartiets tidigare partiledare Jonas Sjöstedt.

Mellanösternanalytikern Bitte Hammargren skriver i en tweet att AANES inte är ”fläckfria”. Men de har också varit centrala i kampen mot IS, och i och med den svenska regeringens svängning kräver de nu att Sverige agerar för att ta hem sina medborgare. 

”YPG-milisen var helt central för att terrorgruppen IS kunde besegras militärt i Syrien. Sedan dess håller YPG fånglägren med misstänkta IS-terrorister. Efter svenska regeringens utspel kräver YPG/PYD att Sverige tar hem alla misstänkta IS-svenskar”, skriver Bitte Hammargren

Ekonomiska och politiska intressen

Kurdo Baksi menar att Turkiets intressen är både politiska och ekonomiska. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet under måndagen skriver Fahrettin Altunsom presenteras som kommunikationsdirektör vid presidentkansliet i Turkiet, att Turkiet har bett Sverige att häva restriktionerna för försvarsindustrin. Enligt Altun spelar den turkiska försvarsindustrin en ”stabiliserande” roll i världen med sina högteknologiska produkter. Kurdo Baksi tolkar det som att Turkiet vill att Sverige ska köpa drönare och annan krigsmateriel för att få gå med i Nato.

– Fahrettin Altun kallas för Turkiets Goebbels (propagandaminister i Tyskland under andra världskriget reds. anm.) av många. Han sköter all desinformation, alla fängslanden och är mycket illa omtyckt. Nu vill han tvinga Sverige att köpa drönare och vapen.

"Sverige överger sina ideal"

Enligt Kurdo Baksi är det ”förfärligt” att Sverige skönmålar Turkiet. Utrikesminister Tobias Billström sa kort efter att han tillträdde på posten att Turkiet är ”en demokrati”, och tillade att det finns ”vissa auktoritära drag”. I Ekots Lördagsintervju menar Billström vidare att det finns en ”tvivelaktighet och problematik” med PYD och YPG och att relationen med Turkiet inte får äventyras. 

– Erdogan hjälper jihadister, har förbjudit yttrandefrihet och sätter journalister i fängelse. Styret i Turkiet är det minst demokratiska man kan tänka sig. Det är inte kurderna i nordöstra Syrien som är terrorister i det här sammanhanget. Tobias Billström skönmålar Turkiet för att han tror det ska hjälpa Sverige att gå med i Nato. Men det kommer det inte göra – Erdogan är som ett afrikanskt baobab-träd – de är trettio meter höga och blir aldrig mätta på vatten. Turkiet kommer fortsätta med sina krav.

– Sverige överger sina demokratiska och feministiska ideal. Det är ett mycket osmart drag. Vi har aldrig haft en utrikesminister som har mindre respekt för demokratiska värden.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström
Sveriges utrikesminister Tobias Billström. Foto: Marko Säävälä/TT

Stor oro bland kurder och oppositionella

Syre har tidigare rapporterat om en stor oro i den kurdiska diasporan och bland turkiska oppositionella efter Natobeskedet, inte minst eftersom Turkiet har begärt att Sverige utelämnar vissa personer. Turkiet har i listform sammanfattat namn över vilka personer, så kallade ”terrorister” som man vill ska utelämnas. Kurdo Baksi tror att oron hos dessa personer, och andras som är i riskzonen för att pekas ut kommer att öka.

– Men i längden kommer inte Sverige kunna göra så mycket med de här kraven på utlämningar. Det är bara en på listan som inte är svensk medborgare. Men jag tror inte att någon kurd kommer vilja rösta på de borgerliga i nästa val, vilket det var ganska många kurder som gjorde i det här valet.

Läs även:

Regeringen tar avstånd från YPG och PYD 

”Jag flydde för att kunna skriva på mitt språk”

”Jag trodde aldrig att Sverige skulle villkora yttrandefriheten” 

Turkiet protesterar mot SVT-satir