Radar · Miljö

Ekocidlag avgörande för att nå Parisavtalet

Bädden i Cerro-lagunen i Paraguay efter en utdragen torka.

Att lägga till ekocid i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen kan vara avgörande för att nå Parisavtalet, och möjligheterna att få igenom förslaget är goda. Det är slutsatsen i en rapport som släpptes i dag.

Romstadgan definierar fyra internationella brott där Internationella brottmålsdomstolen har rätt att lagföra enskilda personer: Folkmord, brott mot mänskligheten, brott mot krigets lagar och aggressionsbrott. Nu växer stödet för att även inkludera brott mot naturen och ekosystemen, och enligt en ny rapport från End ecocide och Schumacherinstitutet som släpptes i dag är en ekocidlag ”ett måste för att uppfylla Parisavtalet”.

Den tänkta definitionen av ekocid i stadgan avser ”olagliga eller hänsynslösa handlingar som begås med vetskap om att det finns en betydande sannolikhet för att allvarliga och antingen utbredda eller långvariga skador på miljön orsakas av dessa handlingar”.

Skyddar kolsänkor

Rapporten är skriven av professor Kristin Vala Ragnarsdóttir, professor i hållbarhetsvetenskap, Islands universitet och Jonas Roupé, expert på cirkulär ekonomi. De båda medverkade i ett webinarium i samband med rapportens lansering, tillsammans med Alasdair Skelton, professor i geologi vid Stockholms universitet.

För att hålla uppvärmningen i schack är kolsänkor som skog och hav omistliga. En ekocidlag skulle skydda sådana naturliga kolsänkor, konstaterar panelen.

– Vi måste också minska utsläppen och ställa om från fossila bränslen, men en ekocidlag gör det olagligt att förstöra ekosystemen, säger Vala Ragnarsdottír, och tillägger att ekocid nu diskuteras i många länder och internationella organisationer.

Subventioner nyckelfaktor

Enligt rapporten är det en relativt enkel och okomplicerad
process att lägga till ekocid till Romstadgan. Det kan uppnås på månader snarare än decennier, och lagen kommer dessutom att påverka
beslut redan innan den ratificeras.

När utsläppen ökar begränsar vi möjligheten för naturen att göra sitt jobb, säger Alasdair Skelton.

– Rapporten visar tydligt att en ekocidlag kan skydda ekosystem. Jag blir förtjust över att läsa att lagen kommer göra det mer obekvämt att subventionera fossilindustrin.

Jonas Roupé lyfter fram just dessa subventioner som ett av de största hindren för att nå klimatmålen.

– Utan subventioner skulle vi redan vara i linje med Parisavtalet.

”Ekocidlag en lättnad”

Man kan befara att lagen upplevs som ett hot mot politiker som vill subventionera fossila bränslen, men Roupé tror inte det.

– De indirekta effekterna av lagen kommer att vara större än de direkta. Många är under press från industrin att fortsätta subventionera, ekocid som lag skulle vara en lättnad och till hjälp.

I rapporten påpekas att den föreslagna definitionen av ekocid inte förvägrar människor i utvecklingsländer och tillväxtekonomier ”ett rättvist val mellan fossil och ren energi. Snarare bidrar det till att upphöra med straffrihet för förövarna av de allvarligaste brotten av internationellt intresse och – genom att göra det – leverera klimat- och miljörättvisa.”

Ekocid kommer även att diskuteras under pågående klimattoppmötet Cop27, bland annat av Stop ecocide foundation och Youth for ecocide law.

Läs mer: 

De vill likställa miljöbovar med krigsförbrytare

Föreningen End ecocide beviljades stöd – ledde till konflikt 

Riksdagspartier vill se internationell lagstiftning mot ekocid