Radar · Politik

Statsministern pressad under partiledardebatten

Oppositionen från både vänster och höger beklagade sig över ett ”svagt regeringsunderlag” när terminens sista partiledardebatt hölls i riksdagen. 
– Så här kan vi inte ha det, upprepade Ulf Kristersson (M), medan Miljöpartiet ifrågasatte regeringens klimatambitioner. 

Med 95 dagar kvar till valet, och dagen efter det att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) med minsta möjliga marginal fått behålla jobbet, var det dags för den sista partiledardebatten i riksdagen före sommaruppehållet och valet.

Traditionsenligt inleder statsministern och Magdalena Andersson uppmanar till samarbete och respekt i den politiska debatten.

– Högeroppositionens misstroende föll i går. Nu måste alla som älskar Sverige, inte minst de som vill gå med i Nato, samarbeta, säger Magdalena Andersson.

Hon anser att riksdagen måste arbeta tillsammans för Sveriges bästa.
– Det har svensk folket rätt till, säger statsministern.

"Ännu en förlorad mandatperiod"

Oppositionen slår snabbt tillbaka.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson börjar sitt anförande med att tala om gårdagens omröstning kring Morgan Johansson och upprepar flera gånger att “så här kan vi inte ha det”.

– Det blev uppenbart att så här kan inte landet styras i längden. Ständiga hot om regeringskriser i ett land som förlorat kampen mot gängkriminaliteten, säger Ulf Kristersson och hänvisar till den senaste dödsskjutningen som inträffade under tisdagen i Kristianstad.

Ulf Kristersson pratar om “ännu en förlorad mandatperiod” och anser att Magdalena Andersson har ett ”svagt ledarskap” där regeringens politik måste få stöd hos partier som Vänsterpartiet och Miljöpartiet som är emot ett svenskt medlemskap i Nato och av den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

"Djupt olyckligt"

Även Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar tar upp det hon anser vara statsministerns svaga regeringsunderlag.

– Nästa vecka vet vi inte om förslaget till statsbudget går igenom eller faller, säger Nooshi Dadgostar.

Hon undrar om Magdalena Andersson återigen är beredd att regera med oppositionens budget.

– Det här är något som statsministern kan påverka själv. Det är djupt olyckligt att de partier som röstar fram en statsminister inte sedan är villiga att samarbeta med varandra för att få igenom regeringens budget. Det skapar mycket osäkerhet om vem som styr landet, säger Nooshi Dadgostar.

Beslut om pensionerna nästa vecka

Nooshi Dadgostar går sedan vidare med att kritisera det svenska pensionssystemet, och säger att de flesta i riksdagen varit emot partiets krav på regeringen.

– Nästa vecka ska riksdagen ta ställning till hur mycket pensionerna ska höjas med. Det är en utveckling jag är stolt över. Socialdemokraterna gick med på vårt krav och till och med de högernationalistiska partierna fick lämna ett förslag, säger Nooshi Dadgostar.

– Men högern är högern, och de halverade budet till pensionärerna. Knappt 500 kronor, medan Vänsterpartiet och regeringens förslag innebär 1000 kronor mer till pensionärerna.

Står fast vid åtaganden om miljön

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger att Sverige står inför en ”hoppets vår eller en förtvivlans vinter” i valet.

– Under de gångna mandatperioderna har Miljöpartiet kunnat visa att en annan värld är möjlig och attraktiv. Det säljs fler elbilar än bensin- och dieselbilar. Den framtida trafiken utan utsläpp är möjlig, säger Per Bolund.

Samtidigt oroas han över att takten i omställningen riskerar att gå ned och att hans efterträdare som miljöminister, Annika Strandhäll (S), har gått ut och sagt att Sverige inte kommer att klara klimatmålen.

– Om det är så att regeringen har gett upp de åtaganden som vi har åtagit oss genom Parisavtalet: har regeringen nya målsättningar och vilka är i sådana fall de?, frågar Per Bolund.

– Självklart ska vi stå bakom de åtaganden som vi har gjort och också arbeta stenhårt i den riktningen, säger Magdalena Andersson.

"Vindkraften är vägen framåt"

Hon delar Per Bolunds uppfattning om att de utdragna tillståndsprocesserna är ett stort problem.

–  Vi har alldeles för långa ledtider i Sverige från att företagen vill göra en investering till att de blir verklighet. Se bara hur det är nu med vindkraftsutbyggnaden långt ute till havs, inte synlig från land. Där det står investerare efter investerare i kö för att kunna få genomföra de här för landet viktiga investeringarna eftersom det skulle öka elförsörjningen och skapa billig el, säger Magdalena Andersson och fortsätter.

– Här behöver vi jobba och samarbeta i riksdagen för att kunna snabba på tillståndsprocessen för svenska folket behöver billig el och där är vindkraften vägen framåt.

Läs mer:

Morgan Johansson sitter kvar som justitieminister

Vi måste göra mer, och mycket snabbare”