Radar · Miljö

Nu rullar sovvagnarna till Hamburg

Jultrafik på Stockholms central förra året.

I onsdags började de första sovvagnarna användas på SJ:s nattåg till Hamburg. Tågen har gått dagligen sedan den 1 september, men med enbart liggvagnar, på grund av långsam handläggning hos danska myndigheter.
– En milstolpe, säger Dan Olofsson på SJ till Järnvägar.nu.

– Det har dröjt drygt tre månader sedan trafikstart men äntligen kan vi köra med sovvagnar i nattågen, säger Dan Olofsson, chef för upphandlad trafik på SJ, till nyhetssajten Järnvägar.nu.

Syre har tidigare skrivit om att premiären för de dagliga avgångarna med nattåg till Hamburg skedde med lite smolk i bägaren, då sovvagnarna som skulle ha använts inte hunnit bli godkända av danska myndigheter. Därför har tågen avgått med enbart liggvagnar fram tills nu.

Men nu har Europeiska unionens järnvägsbyrå ERA både typgodkänt och individgodkänt de fyra sovvagnar som SJ ska använda under de närmaste månaderna och igår rullade det första nattåget utrustat med sovvagn från Stockholm till Hamburg.

Kan snart bokas via SJ

Dan Olofsson säger till Järnvägar.nu att intresset för nattågen mellan Stockholm och Hamburg har varit stor trots bristen på sovvagnar och att tågen ofta har varit fullbokade.

– Nu ökar intresset inför jul- och nyårshelgerna och det känns bra att vi äntligen kan erbjuda sovplatser i tågen, säger han.

Än så länge bokas biljetterna via österrikiska tågtrafikföretaget ÖBB, men från och med 11 december, när det årliga europeiska tidtabellskiftet genomförs, så kommer biljetterna gå att boka via SJ.

Från och med i går rullar en sovvagn i varje nattåg och när efterfrågan ökar blir det två sovvagnar i varje nattåg.