Radar · Miljö

Det första dagliga nattåget till Hamburg avgår – utan sovvagnar

Arkivbild från Stockholms centralstation.

I morgon, torsdag, avgår SJ:s första dagliga nattåg från Stockholm till Hamburg. Flera resenärer har dock avbokats från sina resor eftersom Danmark inte har godkänt tågets sovvagnar.

Klockan 17.34 på torsdag är det premiär för det nya nattåget till Hamburg. För första gången sedan 1994 kommer avgångarna nu att ske varje dag, året runt. Föreningen Jorden vänner, som länge har kämpat för att regeringen ska satsa mer på tågtrafiken, skriver i ett pressmeddelande att de kommer att fira avgången under torsdagen.

– Det är en delseger för vår kamp för tåg och mot flyg. Nu gäller det att alla länder ställer upp så att vi kan få fler avgångar med nattåg och sovvagnar, säger Göran Folin från Alternativ stad, Jordens vänners lokalgrupp i Stockholm, som kommer att finnas på plats på Stockholms centralstation för att vinka av tåget på torsdag.

Spärrat bokningarna

Tåget som lämnar Stockholm på torsdag kommer dock att avgå med endast tre liggvagnar. Detta på grund av att Danmark inte har godkänt tågets sovvagnar. SJ skriver på sin hemsida att tågen kommer att avgå som planerat, men till en början bara bestå av liggvagnar.

SJ:s presskommunikatör Jonas Olsson säger dock till Dagens nyheter att SJ tillfälligt har spärrat bokningarna fram tills årsskiftet.

– Vi vill inte sälja något som vi inte kan genomföra. Men så snart vi kan köra med samtliga vagnar släpper vi på bokningen. Vi förstår att det finns en frustration hos resenärerna. Det gör det hos oss också, om jag ska vara ärlig.

Jonas Olsson uppger att alla som drabbats får tillbaka sina pengar plus en extra tur-och-retur-resa med nattåget längre fram.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV