Radar · Politik

C och SD:s krav på kommande regeringar

Centerpartiets partiledare Annie Lööf  och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson presenterar på varsin pressträff sina krav på kommande regeringar.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson ställer krav för att stödja respektive regeringar. Centerledaren kräver att nästa regering har fokus på barnen.
– Det är viktigt både utifrån integrationen och ett jämställdhetsperspektiv, säger Annie Lööf.

Hur regeringen kommer att se ut efter valet, och vem som kommer att bli statsminister, är frågan som återkommer vid så gott som alla partiledarutfrågning och debatter.

Oavsett vilken sida som vinner valet på söndag har de båda det gemensamt att det i dag är oklart vilka partier som faktiskt kommer att ingå i en regering. 
Och i båda blocken finns motsättningar kring vilken politik som ska föras.

Statsminister Magdalena Andersson (S) återkommer till att hon gärna samarbetar med Vänsterpartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet och kanske även Liberalerna. Och bildar kanske regering med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Däremot vill Magdalena Andersson inte ha med Vänsterpartiet i en kommande regering, något som deras partiledare Nooshi Dadgostar kräver.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se sig själva i en majoritetsregering tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet, men Centerpartiet vill inte sitta i en regering med Vänsterpartiet eller ens budgetförhandla med dem.

Röd linje mot Sverigedemokraterna

På andra sidan hoppas moderatledaren Ulf Kristersson att han får bli statsminister och bilda regering helst bara med Kristdemokraterna och eventuellt även Liberalerna. En sådan regering skulle kunna tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna  i riksdagen.

Men Ulf Kristersson återkommer till, senast i TV4:s partiledarutfrågning, att inte ta med Sverigedemokraterna i regeringen.

För att svara på en del frågor kring hur kommande regeringar kan tänkas se ut kallade både Sverigedemokraterna och Centerpartiet till varsin pressträff i Riksdagshuset på onsdagen.

Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson, tillsammans med gruppledaren Henrik Vinge, presenterade förslag gällande lag och ordning som partiet kommer ta med i eventuella regeringsförhandlingar. Bland annat utvisning på grund av brott, visitationszoner och ett nationellt tiggeriförbud.

Vill helst sitta med i regeringen

Helst vill Sverigedemokraterna sitta med i regeringen men om inte det går kommer partiet att ställa krav på den politik som ska föras.

– Om vi ska släppa fram en regering är det en förutsättning att det finns en överenskommelse på plats som bedriver det reformarbete som måste genomföras, säger Jimmie Åkesson på pressträffen.

En halvtimme senare, på samma plats, lägger partiledare Annie Lööf (C) fram det hon kallar agendan för en ny regering.  Den måste ta större ansvar för barnen och därför kommer Annie Lööfs lyfta frågan om förskolan och fritidshemmen i eventuella regeringsförhandlingar.

– Nästa regering måste ha fokus på barnen, vi behöver en skola som är bra men också att fler barn får möjlighet att gå i förskolan och på fritids, säger Annie Lööf på pressträffen.

I dag börjar den allmänna förskolan gälla från tre års ålder, men Centerpartiet vill att även tvååringar ska innefattas. Inte som ett tvång, utan som ett erbjudande.

Annie Lööf upprepar sina röda linjer för att sitta i en regering med Socialdemokraterna: Vänsterpartiet kan inte ingå i regeringen och den får inte höja skatter på boende, jobb och företagande.

För att Centerpartiet ska sitta med eller ens samarbeta med regeringen får den inte heller ta stöd av eller ha Sverigedemokraterna som del av regeringen.

Läs mer:

Snårig process till ny regering väntar efter valet – oavsett statsminister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV