Radar · Politik

De gör upp om att ta över efter Annie Lööf

Centerpartiets valberedningen presenterar partiets kandidater till ny partiledare efter Annie Lööf.

Tre riksdagsledamöter är Centerpartiets kandidater till partiledarposten.

Bara dagar efter valet, den 15 september, berättade Annie Lööf att hon tänker avgå som partiledare för Centerpartiet. Efter elva år på posten kände hon att det var dags att “lämna vidare stafettpinnen” och ge sin efterträdare gott om tid på sig att komma in i rollen innan nästa valrörelse.

I dag presenterade valberedningens ordförande Jan Andersson kandidaterna till ny partiledare på en pressträff.

De tre är Elisabeth Thand Ringqvist, som valdes in i riksdagen i höstas. Hon är näringspolitisk talesperson, andre vice gruppledare i Centerpartiets riksdagsgrupp, har tidigare varit vd på Företagarna och sakkunnig under Maud Olofsson.

Hon har tidigare sagt att hon inte har några planer på att bli partiledare, men har nu ändrat sig. Nu säger Elisabeth Thand Ringqvist att hon vill leda Centerpartiet och driva en politik med framtidstro. Hon valde att återvända till politiken bland annat beroende på klimatkrisen.

– Jag oroas över den utbredda vanmakt människor känner, att de inte kan påverka sin vardag, säger Elisabeth Thand Ringqvist på en gemensam pressträff.

"Har inte ångrat en dag"

Muharrem Demirok valdes även han in som riksdagsledamot i höstas och är partiets utbildningspolitiske talesperson. Han har tidigare varit kommunalråd i Linköping.

– Sedan 2002 har jag varit medlem i Centerpartiet och jag har inte ångrat mig en enda dag. Jag är oerhört glad i dag över det förtroende som valberedningen visat mig och övriga kandidater, säger Muharrem Demirok.

Den tredje kandidaten är Daniel Bäckström som nyligen valdes till ny gruppledare för Centerpartiet i riksdagen och tog över efter Anders W Jonsson.

– Den här tiden kommer att kräva ett pragmatiskt ledarskap. Ett inlyssnande ledarskap. Jag vill vara med och forma det här partiets fortsatta vägval, säger Daniel Bäckström.

Väljs i februari

Nu kommer de tre kandidaterna åka runt i landet och jaga röster inför den extrainsatta partistämma den 2 februari 2023 i samband med kommundagarna som arrangeras i Helsingborg den 3-4 februari. 
Fram tills dess sitter Annie Lööf kvar som partiledare.

Läs mer:

De kan ta över efter Annie Lööf