Zoom

De kan ta över efter Annie Lööf

 Helena Lindahl , Rickard Nordin och Emma Wiesner är tre av de centerpartister som nämns som förslag på vem som ska ta över efter Annie Lööf som partiledare.

Nya namn, gamla namn och några som lämnat politiken. Alla finns de med på listan över vem som tippas efterträda Annie Lööf.

Bara dagar efter valet, den 15 september, berättade Annie Lööf att hon tänker avgå som partiledare för Centerpartiet. Efter elva år på posten kände hon att det var dags att “lämna vidare stafettpinnen” och ge sin efterträdare gott om tid på sig att komma in i rollen innan nästa valrörelse. Skälen hon uppgav var flera. Men hon återkom till att det hat och hot hon utsatts under sin tid partiledare var en av orsakerna.

Det kanske tydligaste exemplet var att den person som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner (SKR), under Almedalsveckan även planerade att döda partiledare Annie Lööf.

Valberedningen har nu påbörjat arbetet med att förbereda val av ny partiledare, vilket kommer att ske på en extrainsatt partistämma den 2 februari 2023 i samband med kommundagarna som arrangeras i Helsingborg den 3-4 februari. Fram tills dess sitter Annie Lööf kvar som partiledare.

En "öppen process" som är väldigt stängd

Enligt Centerpartiet är valet av en ny partiledare en “öppen process”, där medlemmar, kretsar, distrikt och syskonorganisationer har möjlighet att nominera kandidater. 
Den nomineringsprocessen följs sedan i sin tur av “en öppen presentation” av de tänkbara kandidaterna.
Så skriver åtminstone partiet på sin hemsida.

Men när Syre kontaktar Centerpartiet för att fråga hur länge medlemmarna kan nominera kandidater och när den “öppna presentationen” kommer att vara, hur den kommer att gå till och hur många som kommer att presenteras är det slut på öppenheten.

– Vi kommunicerar inte processen för partiledarvalet i närmare detalj i nuläget, så jag kan tyvärr inte säga något om tidsplan, antal kandidater etc, skriver pressekreterare Andrea Herlitz i ett mail.

Sannolikt tre kandidater

Tidigare har det pratats om att fram till mitten av oktober är det öppet att nominera kandidater. Sedan väljer valberedningen, under ledning av dess ordförande Jan Andersson, ut några kandidater som ska åka runt i landet och jaga röster inför partistämman.
När Annie Lööf gjorde detsamma och till slut blev partiledare reste hon runt med ytterligare två kandidater: Anna-Karin Hatt och Anders W Jonsson.

Men vilka kommer då partiledarkandidaterna att vara den här gången?
En av dem det har spekulerats om är just Anna-Karin Hatt som förlorade partiledarstriden mot Annie Lööf för elva år sedan. Själv säger hon dock nej.

– Mitt fokus ligger fortsatt på mitt viktiga uppdrag som vd och koncernchef för LRF, säger Anna-Karin Hatt till Dagens Industri.

Anders W Jonsson, som också förlorade mot Annie Lööf har sagt att han inte vill.

– För min del är det inte aktuellt. Jag har passerat 60, säger han till SVT Gävleborg.

En av dem som säger ja, och var först ut att meddela sin kandidatur, är Europaparlamentarikern Emma Wiesner.

– Jag står till förfogande om det är så att medlemmarna vill ha mig, säger Emma Wiesner till Altinget.

Enligt Emma Wiesner kommer valberedningen även denna gång föreslå tre kandidater och hon hoppas vara en av dem.
Hon är även en del av gruppen som gör eftervalsanalysen inom partiet, något hon önskar inte skedde parallellt.

Många förhandstippade Centerpartiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström, men han har redan tackat nej.

– Det är så enkelt att jag tillträdde som vd på ett grönt kemibolag för några veckor sen. Läget är inte rätt. Jag kan också konstatera att det finns väldigt många andra duktiga kandidater för partiet. Nästa centerledare kommer vara ett starkt namn, säger Emil Källström till Dagens Nyheter.

Ett annat namn som nämns är riksdagsledamoten Daniel Bäckström som är ny gruppledare i riksdagen.

– Jag är beredd att medverka och ta ansvar, men det är för tidigt att dra slutsatser om hur, säger han till Dagens Nyheter.
Ytterligare en kandidat som många ser som favorit är Ulrika Liljeberg som varit kommunstyrelsens ordförande i Leksand sedan 2008 och nu efter valet sitter i riksdagen.

Annie Lööf var på plats under Almedalsveckan när Ing-Marie Wieselgren, mördades
Annie Lööf var på plats under Almedalsveckan när Ing-Marie Wieselgren, mördades. Den misstänkte mannen planerade även att döda partiledaren. Foto Henrik Montgomery/TT 

Många nämns som tänkbara efterträdare

I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår 18 förtroendevalda centerpartister riksdagsledamoten och partiets skattepolitiska talesperson Helena Lindahl som ny partiledare.

“Med Helena Lindahl som ledare kan partiet bli en starkare, grönare folkrörelse som är sakpolitiskt relevant för människor”, skriver C-politikerna.

Andra namn som nämns är Centerpartiets nuvarande ekonomisk-politiska talesperson och partiets andre vice partiordförande Martin Ådahl.

Även riksdagsledamoten Elisabeth Thand Ringqvist nämns som efterträdare. Hon är näringspolitisk talesperson, andre vice gruppledare, tidigare vd på Företagarna och sakkunnig under Maud Olofsson.
Själv säger hon dock nej.

– Jag har inga planer på att bli partiledare, säger hon till Dagens Industri.

Klimatpolitiska talespersonen Rickard Nordin är ytterligare en person som nämns som en tänkbar efterträdare till Annie Lööf.
När han själv får frågan om han är aktuell som partiledare är svaret varken ja eller nej.

– Jag tänker att först ska vi landa i vår partiledares avgång. Det är också en vän och kollega som lämnar och det är mitt fokus här och nu, säger han till Dagens Nyheter.

"Absolut inte!"

Ett annat namn som dyker upp är Linda Modig som i dag är förste vice partiordförande och har bland annat varit politisk sakkunnig hos dåvarande näringsministern Maud Olofsson.

Den tidigare CUF-ordföranden Hanna Wagenius är även det en person som nämns av vissa. Men hon har redan stängt dörren.

”Absolut inte. Jag saknar riksdagsplats och, kanske viktigast, har inte lust”, skriver hon på Twitter.

Ytterligare ett namn som nämns som en möjlig kandidat är Muharrem Demirok. Han valdes just in som riksdagsledamot och är partiets utbildningspolitisk talesperson och har tidigare varit kommunalråd Linköping.

Och så finns det ytterligare en rad namn som nämns. Vem som till slut blir Centerpartiets nya ledare vet vi den 2 februari 2023.

Läs mer:

”Mobbning i riksdagen”

Partiledarna allt viktigare för väljarnas val