Radar · Djurrätt

Guldböndernas brister maskas av Länsstyrelsen: ”Starkt allmänintresse”

Hos en av bönderna som belönades med guldmedalj står djur i sin egen avföring.

Flera av mjölkbönderna som belönades med LRF:s guldmedalj har haft kor som varit smutsiga av avföring. Men i många andra fall syns inte vad bristerna i djurskyddslagen består av. Detta eftersom Länsstyrelsen strukit över texten. Nils Funcke, expert i offentlighetsprincipen, tycker generellt att det är viktigt att få ut information om djurskydd.
– Det handlar om ren konsumentupplysning, säger han.

32 mjölkbönder, som har tilldelats LRF:s guldmedalj av kungen, har haft en djurhållning som någon gång har kritiserats av Länsstyrelsen för att inte följa djurskyddslagstiftningen. Det skrev Syre om igår.

Bristerna handlar om allt ifrån att några av båsen saknar luftkonditionering och därför har för dålig luftkvalitet, till att de bor alldeles för trångt eller ligger i avföring.

Men i många fall går det inte att få fram hur djuren har behandlats. Detta eftersom Länsstyrelsen ibland stryker över i handlingarna så mycket att den som begär ut dem inte alls kan se vad bristerna består i.

– Syftet är att skydda den enskilde djurhållarens affärs- och driftsförhållanden. Men det finns ett starkt allmänintresse att få information om detta. Det handlar om rätten till insyn när det gäller myndighetsutövning och ren konsumentupplysning om inte annat, säger Nils Funcke, journalist och expert på offentlighetsprincipen.

Han vill dock inte uttala sig specifikt om dessa bönder, eftersom han inte har sett hur länsstyrelsen har motiverat de maskade handlingarna. Men generellt ska rätten till insyn väga tungt i förhållande till bondens rätt att skydda sin affärsverksamhet.

– Det framgår av att lagstiftaren har lagt den lägsta graden av sekretess på sådana uppgifter, säger Nils Funcke.

På Djurrättsalliansen, som har gjort granskningen, har man tidigare överklagat till kammarrätten att länsstyrelsen valt att maska de brister som har uppmärksammats vid djurskyddskontroller. Domstolen har gått på länsstyrelsens linje eftersom lantbrukaren anses lida skada om uppgifter om hens ”affärs- och driftsförhållanden” lämnas ut.

Malin Gustafsson, talesperson på Djurrättsalliansen, anser att det är absurt att en kontrollmyndighet skyddar verksamheter som inte har följt djurskyddslagstiftningen.

– Som vi ser det blir det tydligt att de sätter djurindustrins och inte djurens intressen främst, genom att dölja de brister som har uppmärksammats, säger hon.

Läs mer:

Mjölkbönder belönades av kungen – majoriteten följer inte djurskyddslagen

Länsstyrelser maskar uppgifter om djurskyddsbrister: ”Följer lagen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV