Startsida - Nyheter

Zoom

”Kalla oss fåntrattar, det kan jag absolut leva med”

Miljöpartiets Märta Stenevi åkte tillbaka till Skäggetorp i Linköping för att träffa rörelsen Världens mammor, och deras barn, och prata med dem om framtiden.

Märta Stenevi kämpar för mammorna i Skäggetorp, kan leva med att bli kallad fåntratt av Jan Guillou och svarar på kritiken från Robert Hannah (L):
– Fullständigt skitsnack.

Skäggetorp i Linköping är ett av de områden som återkommande nämns i medierna när det handlar om kriminalitet, skjutningar och otrygghet.
Under hösten 2021 skedde exempelvis flera uppmärksammade mord och skottlossningar bland annat när en medlem i det kriminella gänget Bandidos sköts ihjäl när han satt och åt lunch. Sedan kom de våldsamma kravallerna under påsken 2022. Skäggetorp är också med på polisens lista över “särskilt utsatta områden”.

Men i Skäggetorp finns även Världens mammor, en östgötsk gräsrotsrörelse med hundratals kvinnor som grundades i Motala 2016 av konstnären Sira Jokinen Lisse. De såg hur läget försämrades i Skäggetorp och kom på idén att fler makthavare borde komma dit, och prova på att bo där. Så föddes idén ”Prova mitt liv”.

Alla partiledare bjöds in. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi var den första att tacka ja och i april, före påskupploppet, provade hon att bo i Skäggetorp i 24 timmar.

Tillbaka i Skäggetorp

I går var hon tillbaka för att träffa Världens mammor igen och stämma av vad som skett sedan sist.

– Det här är en av de grupper i samhället som berörs allra mest av de politiska beslut som tas men som har minst möjlighet att göra sin röst hörd, säger Märta Stenevi.

Därför tycker hon det är viktigt att hålla kontakten, och se hur de här mammorna påverkas av omvärlden

– De väldigt oroliga för prisutvecklingen. Många har väldigt låga inkomster eller inga egna inkomster alls och det gör att deras ekonomi urholkas i rasande fart just nu eftersom de redan sedan tidigare har extremt små marginaler, säger Märta Stenevi.

– De påverkas även av den hårdnande debatten. Det verkar ju finnas en missuppfattning hos många av mina partiledarkollegor att det som sägs i debattstudion inte når politiskt eftersatta områden. Det finns en väldig vrede kring några av de förslag som har kommit fram och hur man pratar om dem och deras barn som i många fall är födda och uppvuxna i Sverige men som det hela tiden pratas om som invandrade problem.

Pressad ekonomisk situation

Enligt SCB har 74 procent av dem som bor i Skäggetorp utländsk bakgrund.
Många har svårt att komma in på arbetsmarknaden, arbetslösheten ligger på 28 procent och hälften av de som bor där lever med låg ekonomisk standard.

– Det är oerhört bekymmersamt. När jag hör Kristdemokraterna och andra prata om att det här ska vara ett extremistproblem… Det är inte alls det jag möter när jag är där och pratar med de faktiska mammorna som lever i Skäggetorp utan det är istället så att man har väldigt svårt få hjälp av arbetsförmedlingen för att man inte är färdig med SFI och så blir man hela tiden ställd på undantag, säger Märta Stenevi.

– De vill försörja sig på egen hand, ha ett arbete och gå till men fastnar i SFI. Det känns oerhört problematiskt samtidigt som Moderaterna hotar att dra ned på de bidrag som finns medan inflationen äter upp utrymmet från andra hållet. De är i en mycket pressad ekonomisk situation just nu.

Saynab Muse från Världens mammor bjöd in Märta Stenevi till att ”prova hennes liv” i Skäggetorp i Linköping. Foto: Frida Färlin/Paula Savina

Gängkriminaliteten är inte ett invandringsproblem

Skäggetorp är som tidigare nämnts ett område utsatt för våldsamheter och gängkriminalitet. Men enligt Märta Stenevi är gängkriminaliteten inte ett invandringsproblem, utan en fattigdomsfråga.

– Sambanden sårbarhet och kriminalitet och svag socioekonomisk situation är väl belagt sedan decennier tillbaka och har inte med etnicitet att göra. Det är oroväckande med de förslag som haglar från höger sida i både misstänkliggörandet och det ständiga utmålandet av de här barnen. De lägger fram förslag som direkt skulle öka barnfattigdomen, säger Märta Stenevi.

– Men långtifrån alla som har lite pengar och saknar ekonomiska resurser blir kriminella naturligtvis.

"Fullständigt skitsnack"

När hon i helgen i en intervju med Göteborgs-Posten sa samma sak, det vill säga att gängkriminaliteten inte är ett invandringsproblem, reagerade liberala riksdagsledamoten Robert Hannah kraftigt och skrev på Twitter:

“Märta Stenevi är den riktiga rasisten. Inte blev alla vi som växte upp i utsatta områden gängkriminella för att vi inte hade det så bra ekonomiskt. Sverige är drömmarnas land med fri skola, vård och välfärdsstat. Det är Miljöpartiets låga förväntningars rasism som skapat våldet!”

– Fullständigt skitsnack från Robert Hannah. Jag antar att det bara syftar till att gömma undan det faktum att han ha satt sig i knät på Sverigedemokraterna, svarar Märta Stenevi.

– Det handlar inte om låga förväntningar, tvärtom ser jag möjligheter därför att jag ser den enorma potentialen och kraften som finns i de här områdena. Men jag ser också utsattheten, pressen, den låga bemanningen på förskolan, hur få utbildade lärare det finns i skolor i politiskt eftersatta områden jämfört med i skolor i välbärgade områden. Det handlar om en stor tro för de människor som skulle kunna ha helt andra förutsättningar om de bara fick en rättvis hjälp och en möjlighet att ta sig in i samhället.

"Inte är en acceptabel kampanjmetod"

Aktivistgruppen Återställ våtmarker har fått mycket uppmärksamhet efter en blockad som enligt polisen ledde till att en ambulans försenades.

Du gick ut på Twitter och kallade agerandet för ”fullständigt oacceptabelt”. Varför ska miljöaktivister rösta på Miljöpartiet när du tar avstånd ifrån dem?

– Jag kommer alltid att ta avstånd från aktioner som sätter människoliv på spel. Jag kan inte se något sammanhang där jag skulle tycka att det var befogat att man riskerar människor som lever här och nu, riskerar deras liv, under förespeglingen att man ska rädda människors liv i framtiden, säger Märta Stenevi.

– Vi har en lång tradition av civil olydnad och ser det som en viktigt demokratiskt verktyg. Men det är naturligtvis en grundläggande förutsättning att det sker med ickevåldsmetoder och när man blockerar genomfarter för blåljuspersonal då kan man inte längre säga att det inte finns risk för människors liv och det tycker jag inte är en acceptabel kampanjmetod.

Så du tar inte avstånd från miljöaktivister, utan från just den aktion som den här gruppen gjorde?

– Absolut, det är aktionen som jag tar avstånd ifrån. Jag har ägnat större delen av mitt liv som oppositionsledare i Malmö åt att att delta i Fridays for futures demonstrationer varje fredag, jag har gått i en lång rad klimatdemonstrationer. Men när man gör aktioner som riktar sig mot enskilda, som gör att enskilda hade kunnat fara illa, det är en metod som jag aldrig någonsin kan stå bakom. För mig är det fullständigt avgörande att de metoder man använder är fredliga och att man använder ickevåld. Har man inte möjlighet till att på ett snabbt och effektivt sätt släppa fram blåljuspersonal då tycker jag inte längre att man uppfyller de kriterierna och det tar jag väldigt starkt avstånd ifrån. Det får aldrig råda något tvivel om att vi gör det här för allas vårt bästa och då kan vi inte någonsin riskera någons människas liv eller hälsa.

Jan Guillou: Fåntrattar

Författaren Jan Guillou har bara röstat i ett svenskt val tidigare, 2018. Till Dagens ETC säger han att han kommer att rösta även i år. Och då på Miljöpartiet, givet sakernas tillstånd, ett självklart val för Jan Guillou.

– Politiskt ligger jag närmre Vänsterpartiet än Miljöpartiet, men det är Miljöpartiet som avgör saken. Det viktigaste av allt är att se till att Ulf Kristersson och därigenom Sverigedemokraterna hålls borta från makten. Ska det gå måste Miljöpartiet klara av riksdagsspärren, säger Jan Guillou till Dagens ETC.

Att han skulle vara miljöpartist är att gå för långt.

– De är fåntrattar, men det är viktigt att de klarar att komma in i riksdagen.

Märta Stenevi blir glad av att Jan Guillou väljer att rösta på Miljöpartiet.

– Jag tackar för hans stöd och att han ser det som många andra ser: får vi inte en rödgrön regering står vi inför en mörk framtid. Både i perspektivet klimatförändringar och det arbete som måste göras för att sänka utsläppen men också utifrån ett jämlikhetsperspektiv och mänskliga rättigheter i Sverige, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Jag välkomnar både hans insikt och hans stöd. Sedan om han vill kalla oss fåntrattar för att motivera det, det kan jag absolut leva med. För det är fortfarande överordnat allt att vi inte får en blåbrun regering utan en rödgrön. Så får vi väl använda nästa mandatperiod då till att övertyga Jan Guillou om att han också gjorde rätt val, inte bara taktiskt utan även ideologiskt.

Läs mer:

”De tävlar om att göra livet svårt för utsatta barn”

MP vill satsa miljarder på jämlikhet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV