Radar · Politik

”De tävlar om att göra livet svårt för utsatta barn”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi  vill förbättra för barn som lever i utsatt ekonomisk situation.

Högerpartierna använder barn i ekonomisk utsatthet som slagträ och tävlar om att göra livet svårt för dem, anser Märta Stenevi (MP)
– De blåbruna går till val på att öka barnfattigdomen, säger Märta Stenevi.

Miljöpartiet går till val på att sänka utsläppen, stärka välfärden och öka jämlikheten.
Under en pressträff i Riksdagshuset i Stockholm säger partiets språkrör Märta Stenevi att klimatförändringarna är vår tids ödesfråga.

– De båda statsministerkandidaterna vill lägga mest pengar på den som använder mest el, trots att såväl nationalekonomer som energiexperter varnar för att det ökar priserna, säger Märta Stenevi.

"Kavalkad av förslag riktade mot, inte för, barn"

Men lika viktigt för framtiden som klimatet är alla barn enligt Märta Stenevi och vi kan “inte bygga en framtid för våra barn om vi inte kan säkra deras nutid”.

– Vi visste nog alla att den här valrörelsen skulle bli tuff men jag ska säga att jag såg inte framför mig att vi skulle få en valrörelse där högerpartierna använder barn i ekonomisk utsatthet som slagträ och tävlar om att göra livet svårt för dem, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Vi har sett en kavalkad av förslag som är riktade mot, inte för, barn.  Visitationszoner och hot om att sätta in militär mot hela befolkningar i de områden som de blåbruna inte gillar. ADHD-screening baserat på postnummer. Hot om tvångsomhändertagande om språket bedöms för svagt vid två års ålder. Vräkning av barn om ett syskon har begått brott och nioåringar som ska få straff som syftar till att bryta ned och förminska dem. Och så klart den ständiga beskrivningen av  alla förortens barn som gängkriminella och problem.

Fyra förslag

För att i stället stötta presenterar Miljöpartiet fyra förslag på en politik för ekonomiskt utsatta barn:

– Permanenta de tillfälliga höjningarna i A-kassan
– Förläng höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer
– Krisstöd till organisationer i civilsamhället
– Inflationssäkra trygghetssystemen det vill säga bostadsbidrag, barnbidrag bostadstillägg, underhållsstöd och riksnormen för ekonomiskt bistånd.

Enligt Miljöpartiets beräkningar skulle det kosta statskassan cirka sex miljarder kronor att införa ovanstående förslag.

"Barnen har mest att förlora"

Partiet föreslår också att en kriskommission ska tillsättas som ska ta fram förslag på vad som krävs för att säkra trygghetssystemet ur ett barnperspektiv. Kommissionen ska bestå av forskare och experter från kommuner, myndigheter, civilsamhälle och barnrättsorganisationer.

– Det finns människor i vårt land som Fossilhögern inte vill rikta stöd till utan istället vill kasta under en bussen mitt under en kris, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Mycket står på spel vid valet om elva dagar och bland dem som har allra mest att förlora på en blåbrun regering är de barn som lever i ekonomisk utsatthet.

Läs mer:

MP vill se rättvis omställning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV