Glöd · Under ytan

Nya protester mot regimen i Iran – trots riskerna

Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Mahsa/Jina Aminis död i samband med att hon greps av Irans så kallade moralpolis.

Iranska studenter protesterade åter på lördagen mot regimen medan flera butiksägare valde att strejka, enligt uppgifter som sprids på sociala medier.

Protesterna genomfördes trots regimens och säkerhetsstyrkornas brutala insatser mot demonstranter.

Protesterna i Iran bröt ut efter 22-åriga Jina Aminis död i samband med att hon greps av Irans så kallade moralpolis i september. Anledningen till hennes frihetsberövande var att hon inte följt landets strikta klädkod.

Demonstrationerna efter Aminis död har pågått i åtta veckor.
Säkerhetsstyrkor tar samtidigt till nya metoder i insatserna mot

demonstranter på universitet i huvudstaden Teheran. Polis visiterar studenter och tvingar dem att ta av sig ansiktsmasker, uppger aktivister i landet.

Protester har ägt rum på universitetet i Mashhad i nordöstra Iran, enligt videoklipp som publicerats av BBC:s persiska redaktion. Även i Jina Aminis hemstad Saqez har protesterna fortsatt vilket lett till att flera butiker i staden förstörts, enligt Norge-baserade människorättsgruppen Hengaw.

Minst 186 människor har dödats av regimens säkerhetsstyrkor sedan de regimkritiska protesterna inleddes, enligt Oslo-baserade Iran human rights under onsdagen.

Läs mer:

Skildrade Aminis död – nu riskerar de dödsstraff

Säg hennes namn!

Motstånd utan våld: ”Poängen med ickevåldet är att vara kreativ”

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV