Radar · Politik

V: Staten och företagen ska fixa klimatomställningen – inte individen

Ombud på Vänsterpartiets kongress.

Några månader efter socialdemokraten Magdalena Andersson höll sitt första anförande som partiledare och 26 år sedan Göran Persson höll sitt tal om det Gröna Folkhemmet lägger Vänsterpartiet fram sin miljöpolitik i samma anda på sin pågående kongress i Stockholm.

Investeringar och förbud ska lösa klimatomställningen och det är staten och företagen som ska stå för dessa, kan man sammanfatta de två partiernas strategi.

”Även om vi alla försöker minska vår klimatpåverkan så är det tydligt att det inte är allas vår individuella sopsortering eller bilanvändning som kommer att påverka framtiden mest. Idag står hundra företag i världen för sjuttio procent av koldioxidutsläppen”, skriver Vänsterpartiet i sitt nyligen fattade beslut i frågan.

Magdalena Andersson nämner 100-300 miljarder kronor som en startkostnad för investeringarna. Vänsterpartiet har hittills inte presenterat några summor men föreslår en variant av grön omställning där pengar förs från företag som smutsar ner till de som inte gör det.

Till det ska stora investeringar göras med statliga pengar på förnybar energi, vägar, järnvägar och övertagande av elnätet som ska leda till lägre elpriser för hushållen.

Eliten behöver minska sin konsumtion, menar Vänsterpartiet: ”för ett fåtal är konsumtion en livsstil av ett liv i lyx och överflöd, det är denna elit som behöver dra ner sin konsumtion mest”. Befolkningen i övrigt kan/bör inte minska sin konsumtion ”De allra flesta i Sverige konsumerar efter behov. Vi använder bilen för att ta oss till en avlägsen mataffär, åker kanske på charter under den årliga semestern eller köper nya kläder i takt med att barnen växer”, skriver Vänsterpartiet i sin valplattform.

Läs mer:

Klimatstrid inför V-kongressen: ”Man ger sken av att man ska skapa jobb”

Bolund: ”Oroande att V backar från reduktionsplikten”