Radar · Politik

Döms för mord och terrorbrott i Almedalen

I dag kom domen mot Theodor Engström som åtalats för terrorbrott under Almedalsveckan.

Mordet på Ing-Marie Wieselgren var inte ett terrorbrott. Men det var mordförberedelserna mot Annie Lööf.
– Ett attentat mot Annie Lööf hade fått stora konsekvenser för samhället, skriver rätten.

Den 6 juli attackerade Theodor Engström en kvinna vid Donners plats i Visby mitt under politikerveckan i Almedalen. Offret visar sig vara Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Theodor Engström grips på plats och åtalas senare för terroristbrott genom mord på Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på partiledare Annie Lööf (C).

Döms för mord

I dag, på dagen fem månader efter Almedalsdådet, meddelar Gotlands tingsrätt sin dom mot Theodor Engström.

Han döms för mord på Ing-Marie Wieselgren samt förberedelse till terroristbrott genom mordplanerna på Annie Lööf, meddelar Gotlands tingsrätt.

– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången i ett pressmeddelande.

Mordet på Ing-Marie Wieselgren bedöms alltså inte av tingsrätten som ett terroristbrott även om Ing-Marie Wieselgren hade ett betydelsefull uppdrag, och effekterna som mordet fick för Almedalsveckan i Visby.

Domstolens uppfattning är att kretsen av personer vars funktion kan medföra att ett mord kan kvalificeras som ett terrorbrott är starkt begränsad, dit räknas exempelvis bara personer som ingår i den direkta statsledningen.

”Trots Ing-Marie Wieselgrens omvittnat stora kunskaper och starka ställning inom psykiatrin anser tingsrätten därför inte att hennes position som nationell samordnare inom SKR är sådan att den i sig medför att mordet på henne allvarligt har kunnat skada Sverige” skriver Gotlands tingsrätt.

"Allvarligt skada Sverige"

När det gäller förberedelserna för att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf gör rätten en annan bedömning.

”Tingsrättens slutsats av den framlagda bevisningen blir att ett attentat mot Annie Lööf hade fått stora konsekvenser för samhället. Följderna hade blivit betydligt mer vittgående än vad som faktiskt blev följden eller som hade kunnat inträffa på grund av mordet på Ing-Marie Wieselgren. Ett sådant attentat skulle alltså, om det genomförts, allvarligt ha kunnat skada Sverige”, skriver rätten.

– 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger Per Sundberg till TT.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kammaråklagare Henrik Olin yrkade på livstids fängelse. Dels med hänvisning till brottets straffvärde, dels för att han uppfattar Theodor Engströms vårdbehov som begränsat. Under rättegången framkom att Theodor Engström nekat till läkarkontakter och medicinering i häktet.

"En lättnad idag när domen kom"

Theodor Engström ska betala skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga på omkring 700 000 kr. Däremot får Annie Lööf inget skadestånd eftersom sån ersättning inte kan dömas ut för förberedelsebrott enligt skadeståndslagen.

”Jag tänker idag framför allt på Ing-Maries anhöriga i deras stora sorg och saknad och hoppas att de med dagens dom kan lägga den rättsliga processen bakom sig”, skriver Annie Lööf på Facebook.

”Det är för mig personligen en lättnad idag när domen kom. Engström döms också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Det visar att tingsrätten ser hoten mot demokratin och mot politiker som mycket allvarligt”, fortsätter hon.

En nämndeman är skiljaktig och vill bland annat att Theodor Engström ska dömas för terroristbrott även gällande attacken på Wieselgren.

Theodor Engström döms också för narkotikabrott.

Läs mer:

Visbydådet – detta har hänt

Hot och hat en orsak till Lööfs beslut