Radar · Politik

Hot och hat en orsak till Lööfs beslut

Annie Lööf sade under onsdagens presskonferens att det var dags att lämna stafettpinnen vidare, och medgav också att hatfull retorik mot henne påverkat hennes beslut.

”Det är rätt beslut att ta” konstaterade Annie Lööf när hon berättade om sitt beslut att avgå idag. Samtidigt medgav hon att den hatfulla retorik som följt henne under lång tid påverkat.

Så sent som igår anmälde Centerpartiets partidistrikt i Jönköpings län att de fått in ett handskrivet brev som de uppfattade som ett dödshot mot Annie Lööf, något som P4 Jönköping var först med att rapportera. Annie Lööf var också en tilltänkt måltavla för den man som misstänks ha mördat Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i somras.

Skälen till Annie Lööfs avgång är givetvis många. Under dagens presskonferens sade hon att det ”efter elva år som partiledare är det dags att lämna vidare stafettpinnen” och att hon vill ge sin efterträdare gott om tid på sig att komma in i rollen innan nästa valrörelse.

Samtidigt nämnde hon en känsla av lättnad när hon vaknade på morgonen.

– En lättnad över att inte ha kommit till skada. En tacksamhet över att senare på dagen kunna hämta min äldsta dotter på fritids.

Hon konstaterade att hennes döttrar nu kommer att ha mer tid med sin mamma. Samtidigt uttryckte hon en stolthet över att ha stått fast vid sina värderingar genom hela sin partiledartid.

– Jag står här med rak rygg, övertygad om att det finns flera krafter som säger ifrån när anständighetens gräns passeras. Jag har gjort min del, och jag vet att vi är flera som inte kommer låta hatet vinna.

"Ett hårt klimat"

Hon konstaterade också att politiken är ”en väldigt tuff bransch”.

– Det är ett hårt klimat. Och jag vill därför be alla kollegor, alla förtroendevalda, alla medmänniskor att tänka på att vi alla bara är människor. Vi måste ha respekt för varandra, i hur vi uttrycker oss i kommentarsfält, i debatter, när vi pratar om varandra. Komma ihåg att det man vinner kortsiktigt på populism och hatfull retorik, undergräver det demokratiska samtalet på sikt.

– Demokratin bygger ju på att vi måste ha politiker även i framtiden, och då kan vi själva inte bidra till en miljö där andra inte vill eller vågar engagera sig.

På en direkt fråga om hotbilden mot henne har påverkat hennes beslut svarade hon att det först och främst handlar om att hon varit partiledare i 11 år och att beslutet mognat fram.

– Men det är klart att den hatfulla retorik jag har haft med mig under lång tid, och särskilt nu på slutet, har påverkat det här beslutet. Men det är inte det enda skälet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV