Radar · Inrikes

Sveriges ökande fattigdom förvånar internationellt

Matmissionsbutiker, där medlemmar med låg inkomst kan handla till rabatterat pris, har fördubblat sitt medlemsantal sedan januari.

Tidningen The Guardian skriver i dag, något överraskad, om hur fattigdomen börjar synas allt tydligare i Sverige. Antalet medlemmar i de sociala matbutikerna Matmissionen har fördubblats sedan januari.

Känd för ett generöst välfärdssystem, EU:s femte rikaste land sett till BNP per capita och nästintill oberoende av rysk gas. Sverige beskrivs av The Guardian som ett land som borde stå bra rustat för svåra tider. Men skenet kan bedra. Tidningen hänvisar till siffror från Statistiska centralbyrån och skriver att andelen personer som lever i relativ fattigdom i Sverige idag (med en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten) är uppe i 14 procent, att jämföra med 7 procent under 90-talet.

Tidningen har intervjuat Johan Rindevall, chef för Matmissionen på Stadsmissionen i Stockholm. Han konstaterar att antalet medlemmar, som har konstaterat låg inkomst och därför får handla i butikerna till ett reducerat pris, har exploderat från 7 200 i januari till över 14 700 i oktober i år. Omkring 40 procent av de nytillkomna är barnfamiljer.

– En inflation i dessa takter betyder att vi ser många, många fler människor än någonsin tidigare. Vissa har börjat komma in och säga att de inte kvalificerar sig som medlemmar, men att de inte har råd att köpa maten de behöver någon annanstans, säger han till The Guardian.

Idag släppte föreningen Sveriges makalösa föräldrar en enkät, som visar att alltfler ensamstående föräldrar oroar sig över sin ekonomiska situation och att 60 procent regelbundet lagar billigare mat till sig själv för att prioritera barnen. Läs mer om den här.