Radar · Politik

Mindre SD-motstånd och mer klimat när Centern startar valrörelsen

Centerpartiets ledare Annie Lööf betonade frågor om skatter, energi och klimat i fredagens tal.

Motstånd mot SD tonas ner och istället lyfts klimat och miljöfrågor samt skatter upp i partiledare Annie Lööfs tal på fredagen. Även vargfrågan kom upp på den efterföljande pressträffen.

Centerpartiet genomför i helgen sin valupptakt på en hotellanläggning i centrala Stockholm.

– Vi måste göra allt vi kan och mer än så för att stoppa klimatförändringarna, säger Annie Lööf i sitt öppningstal.

I talet presenteras få konkreta exempel på hur det ska gå till men energifrågan nämns där regelverk runt sol- och vindkraft ska lättas upp. Centern föreslår också en satsning på 700 miljoner kronor för att rena Östersjön. 

På den efterföljande pressträffen handlade journalisternas frågor om huruvida Centern är beredda att höja eller sänka olika skatter tillsammans med Socialdemokraterna eller andra partier. 

Annie Lööf klargjorde redan i sitt tal hur partiet ser på skatter och upprepade budskapet på presskonferensen. 

– Lägre skatter är alltid bättre än högre bidrag. 

Samt att: 

– Sänkt skatt på inkomst ger mer pengar till statskassan.

Förhandlingar väntar

Men ingenting är helt uteslutet vid regeringsförhandlingar, påpekar partiledaren och menar att Centern är vana vid att förhandla och att ge och ta. 

Annie Lööf regerar gärna med partierna från den gamla alliansen, som ju utgjordes av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, men menar att Moderaterna redan tidigt i somras gjorde klart att de inte vill samarbeta med Centerpartiet. 

Det är för många vargar

Nyligen tillkännagav Kristdemokraterna att man startar ett nytt bondeförbund för att locka över lantbrukare på framför allt vargmotstånd. Ett sådant förbund kan anses konkurrera med Centern som traditionellt har starkt stöd bland bönderna. 

Syre ställer frågan till Annie Lööf hur hon ser på förslaget att halvera vargstammen.

– Vi tycker att det är för många vargar. Idag ligger antalet vargar långt över miniminivån. Det här är en stor trygghetsfråga för många människor på landsbygden. Jag vet själv känslan när man har vargar som stryker i skogen precis utanför gården. Eller hur det känns när man går ut med barnen och plockar svamp och blåbär. Men vargen ska finnas för den är en del av vår naturliga fauna.

Men stödjer du halveringen? 

– Ja, vi har också sådana förslag. Men ursäkta, jag vet inte om det är en halvering, det får du kolla upp, säger Annie Lööf. 

Forskare som är experter på vargstammens överlevnad menar tvärtom att antalet vargar redan idag är för lågt och att en halvering skulle vara förödande.

Johanna Engström tror att Centern kan komma att kompromissa  och tillåta ny kärnkraft i kommande förhandlingar
Johanna Engström tror att Centern kan komma att kompromissa  och tillåta ny kärnkraft i kommande förhandlingar. Foto: Henrik Persson

Blir det någon ny kärnkraft med Centern i regeringen?

– Vi kan inte ha skenande elpriser men samtidigt måste vi värna klimatet. Nu är det politikernas förbaskade skyldighet att samla sig och hitta en lösning tillsammans. Personligen stödjer jag sol- och vindenergi, men det kan hända att vi kan komma att behöva kompromissa om kärnkraften också, säger Johanna Engström, regionkandidat Uppsala

Jonathan Taki menar att det viktigaste Centern kan göra för klimatet är att bevara landsbygden och stödja företag som är klimatvänliga
Jonathan Taki menar att det viktigaste Centern kan göra för klimatet är att bevara landsbygden och stödja företag som är klimatvänliga. Foto: Henrik Persson

Vad är det viktigaste Centern gör för att stoppa klimatkrisen?

– I min värld värnar vi landsbygden för att behålla bra jordbruk och lokalsamhällen. Går de under kommer klimatet bli lidande. Vi värnar företag som värnar klimatet, säger Jonathan Taki, lokalpolitiker Västerås.

Läs mer: 

Riksdagsuppmaning vill halvera vargstammen