Radar · Mänskliga rättigheter

Rapport: Småskaliga bönder mördas i kampen för miljön

Klimataktivisten Anabela Lemos medverkar i rapporten ”Bonde med livet som insats” som kastar ljus över de hot och trakasserier som småskaliga bönder utsätts för när de försöker skydda mark och miljö.

Att försvara mark och miljö mot stora ekonomiska intressen kan få dödliga konsekvenser för småskaliga bönder. Det visar en ny rapport från We effect, som kräver att företag ska kunna hållas ansvariga för människorättskränkningar.

I samband med klimatförändringarna har trycket på mark- och naturresurser i världen ökat och för de småskaliga bönder som vägrar ge vika för stora ekonomiska intressen är situationen livshotande. Det visar rapporten ”Bonde med livet som insats” från den svenska biståndsorganisationen We effect.

I rapporten kartläggs hur bönder som hävdar sin rätt till mark och miljö och står upp mot exploatering av natur och människor utsätts för hot och våld.

Ibland blir utgången till och med dödlig. Varje vecka mördas fyra miljöförsvarare i världen, enligt rapporten. Urfolk och kvinnor är särskilt utsatta. Totalt fick 331 människorättsförsvarare sätta livet till under 2020, enligt den senast tillgängliga statistiken. Två av tre med anledning av att de försvarade mark och miljö. Trots det fortsätter många att kämpa. En av dem är årets Per Anger-pristagare Anabela Lemos som leder miljöorganisationen Justiça Ambiental.

– Vi kan inte förbli tysta när vi ser orättvisor, ser hur mänskliga rättigheter kränks eller hur vår miljö förstörs”, säger Anabela Lemos som medverkar i rapporten.

Pandemin har försvårat kampen

Rapporten visar också att pandemin har försvårat situationen ytterligare för We effects partnerorganisationer och dess medlemmar. Restriktioner, som förbud mot mötes- och yttrandefrihet, i kombination med ökad övervakning, har blivit ett verktyg för stater och makthavare att tysta oppositionella röster som försökt lyfta de problem som finns.

I Honduras och Filippinerna har man kunnat koppla mord på miljö- och människorättsförsvarare till multinationella företag, regeringar, rättsväsende och militär, uppger We effect.

– Morden på de som står upp för mänskliga rättigheter och försvarar vår miljö är en skam för världen. Vi måste göra allt för att skydda dem som skyddar vårt klimat och företag som exploaterar människor och miljö måste ställas inför rätta, säger Anna Tibblin, generalsekreterare på We effect, i ett pressmeddelande.

Nu kräver organisationen att EU skärper sina regler för att motverka företags exploatering av natur och människor. Det lagförslag som EU-kommissionen presenterat för att få bukt med problemet bör uppdateras, menar We effect som vill att det tydligare ska framgå i EU-direktivet att företag som inte vidtagit åtgärder ska kunna hållas ansvariga för människorättskränkningar i hela värdekedjan.

I rapporten uppmanas Sveriges regering att verka för att EU-direktivet förtydligas.

Du kan ta del av hela rapporten här: Bonde med livet som insats

Läs mer: Palmoljebolag kopplas till mutor och misshandel i ny granskning

Radar · Inrikes

Efter Åkessons tal – hatet flödar

SD hade partikongress nyligen.

Efter Jimmie Åkessons tal om att konfiskera och riva moskéer och pekade ut Socialdemokraterna som en del av den islamistiska rörelsen har hot och hat eskalerat i den SD-vänliga miljön på nätet. Det visar en granskning av Expo som gått igenom de stora SD-grupperna på Facebook.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, skriver en användare i en stor SD-grupp på Facebook.

Det är ett exempel på en kommentar i en av de fyra grupper som stödjer SD med över 10 000 medlemmar som Expo har gått igenom. Efter Jimmie Åkessons tal på sin partikongress där han deklarerade sin vision om att dra tillbaka medborgarskap och rensa det offentliga rummet från:

”Minareter, kupoler, halvmånar”. Talet har triggat SD-sympatisörer och i de granskade grupperna flödar hot, hat och våldsbejakande kommentarer.

Helt utan motstånd

I alla de granskade SD-vänliga Facebookgrupperna uppmanas till våld och attacker mot moskéer, rapporterar Expo.

”Gör som på 90-talet å bränn ner skiten”, skriver en medlem.

”Spräng bort skiten inga jävla moskéer i Sverige”, är ett exempel på en annan kommentar.

Andra kommentarer riktar sig direkt till muslimer: ”Ogräset skall utrotas”.

Inte i något fall möter kommentarerna motstånd varken från administratörer eller andra medlemmar.

Konspirationsteorier sprids

I grupperna sprids även högerextrema konspirationsteorier om att Socialdemokraterna drivit på invandring för att får röster. Muslimer beskrivs som ”valboskap” och socialdemokrater som ”landsförrädare”.

”Socialdemokraterna tappar röster och svartingarna försvinner”, skriver en användare. I grupperna ges även uttryck för konspirationen om Eurabia, myten om en hemlig uppgörelse mellan västerländska och muslimska ledare för att ”islamisera” västvärlden.

Radar · Inrikes

Kallare än normalt i stora delar i landet

Det är just nu kallare väder än normalt i nästan hela Sverige. Arkivbild.
Det är just uppemot tolv grader kallare än normalt på sina håll i landet. Generellt är det på lördagen kallare än normalt i nästan hela Sverige.

– Det är framför allt norra Dalarna, Jämtlands län och västra delarna av Västerbottens län det är uppemot tolv grader kallare än normalt. Det beror på att det har varit klart väder, säger SMHI:s vakthavande meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Det är bara i de allra nordligaste delarna av landet där temperaturen faktiskt är lägre än normalt, dock med bara några få grader, enligt Max Lindberg Stoltz.

De kommande dagarna kan dock bli rejält kalla på sina håll. På vissa ställen i norra Norrland kan det bli uppemot minus 30, beroende på om det blir klart väder eller inte.

Men redan nästa helg lär det bli mildare i hela landet. I de allra sydligaste delarna av landet kan det resultera i nederbörd i form av regn.

Radar · Utrikes

Kraftigt skalv vid Filippinerna

Ett skalv med magnituden 7,6 har inträffat utanför ön Mindanao i södra Filippinerna, rapporterar Reuters på sin sajt.

Skalvet inträffade på ett djup av 63 kilometer.

En tsunamivarning har utfärdats, meddelar USA:s övervakningssajt tsunami.gov.