Radar · Utrikes

Nu röstar Chile om ekologisk konstitution

Chiles president Gabriel Boric.

I dag, söndag, hålls en folkomröstning i Chile om en ny progressiv konstitution, som bland annat erkänner naturens rättigheter och ger ursprungsbefolkningen rätt till ökat självbestämmande. Nej-sidan ser dock ut att vinna.

Bakgrunden till den nya konstitutionen är de omfattande gatuprotesterna mot sociala orättvisor som skakade landet 2019. Protesterna ledde till att en folkomröstning om en ny konstitution hölls året därpå. Hela 80 procent röstade då för att skriva om den gamla konstitutionen från Pinochets tid, som länge kritiserats för att bland annat ha skapat ojämlikhet och utarmat naturen i landet.

I juli i år blev utkastet till den nya konstitutionen färdigt. Det är ett progressivt utkast, som bland annat erkänner naturens rättigheter, beskriver statens skyldigheter till att anpassa sig efter klimatförändringarna och ger ökade rättigheter till urfolken.

Många har bytt sida

Enligt TT har många av de som röstade ja till en ny konstitution 2020 ändrat sig inför dagens folkomröstning. Det för att de anser att den nya konstitutionen är för omfattande och radikal. 

– Nej-sidan kommer troligtvis vinna, säger statsvetaren Marcelo Mella till TT.

Chiles president Gabriel Boric sade dock nyligen att han kommer att se till att landet får en ny konstitution, även om nej–sidan vinner.

”Det kommer att ta lite mer tid, men Chiles folk har redan uttalat sig vilja ha en ny konstitution som är skriven på ett demokratiskt, jämlikt sätt, och med mer deltagande än vad man traditionellt gjort, speciellt jämfört med 1980 års konstitution.”

Läs mer:

Chile ska rösta om ny ekologisk konstitution

Naturen i Chile kan få juridiska rättigheter