Radar · Politik

V kräver vinstförbud i skolan för stödja ny statsminister

Vänsterpartiet vill införa ett vinstförbud för skolor.

Vänsterpartiet kräver att ”marknadsskolan” stoppas för att acceptera Magdalena Andersson som statsminister.
– Jag ser det som väldigt akut för barnen.

Så sent som i går gick Magdalena Andersson (S) ut och sa att ett av Socialdemokraternas huvudbudskap i årets valkampanj är att förbjuda vinster i skolan.

På Vänsterpartiets dag är partiledare Nooshi Dadgostar inne på samma linje. Hon menar att samhället måste ta tillbaka kontrollen över skolan.

– Vi har en konkret och tidsatt genomförandeplan för hur vi under nästa mandatperiod kan lägga marknadsskolan bakom oss, säger Nooshi Dadgostar på en pressträff.

Vill skrota skolpengen

Nooshi Dadgostar kallar det för en ”havererad skolmarknad där vinstdrivande aktiebolag lägger beslag på skattemedel som skulle ha gått till elever och lärare”.

Därför vill hon införa ett vinstförbud i skolan, införa en hårdare tillståndsprövning och en stopplag mot att sälja ut skolfastigheter.

Hon vill ta bort kösystemet och införa en offentlighetsprincip även i skolvärlden.

Dessutom vill hon skrota skolpengen.

– Vi har ett problem med skolpengen. Stoppar du in fler elever i klassrummet får du mer pengar. Istället vill vi se över en klasspeng där du istället för att få pengar för varje elev får pengar för varje klass, säger Nooshi Dadgostar.

Staten tar över en större del

Modellen innebär inte bara att skolpengen skrotas utan även att staten tar över en stor del av finansieringen av skolan.

Kommunerna ska stå för en basfinansiering och ovanpå den betalar staten ut ett likvärdighetsstöd utifrån socioekonomiska faktorer så att skolor där elever har större behov får mer resurser.

– I och med att staten tar ett större ansvar för skolans finansiering får vi större jämlikhet mellan kommunerna, säger Nooshi Dadgostar.

– Det är oerhört viktigt att alla barn får tillgång till den bästa utbildningen oavsett var man bor någonstans.

Den nya ekonomiska reformen ska utredas 2022-2023, beslutas 2024 och vara genomförd 2026.

Kräver stöd av sammanlagt fyra partier

Vad gäller vinstförbudet inom skolan ska det vara genomfört 2026. Men Nooshi Dadgostar kräver inte bara plats i regeringen för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister igen efter valet utan även en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet redan nu som garanterar förbudet

– Vi behöver ha en majoritetsregering för att kunna fatta kollektiva beslut och få igenom viktiga reformer i riksdagen. Annars är det ingen mening med att styra om man de facto inte kan styra. Och vi behöver göra de här viktiga reformerna för våra barns skull. Jag ser det som väldigt akut för barnen.

Centerpartiet har tidigare sagt sig vara tveksamma till ett vinstförbud.

Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapens flaggor, med det klassiska trycket "Atomkraft nej tack", syntes vaja i publiken under Nooshi Dadgostars tal i Almdedalen i Visby
Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapens flaggor, med det klassiska trycket "Atomkraft nej tack", syntes vaja i publiken under Nooshi Dadgostars tal i Almdedalen i Visby. Foto: Benita Eklund

"Det är folket som bygger landet"

Senare på kvällen när Nooshi Dadgostar håller sitt tal i Almedalen tar hon återigen upp skolan och det vinstförbud som hon och partiet vill införa.

Men hon tar även upp pensionsöverenskommelsen som kommer att leda till att en stor del av Sveriges pensionärer kommer att få 1000 kronor mer i månaden från och med augusti.

– Ingen talar om för en vänsterpartist att det är omöjligt att höja pensionerna, säger Nooshi Dadgostar och möts av applåder.

Nooshi Dadgostar återkommer till att pensionärerna är värda en högre pension eftersom det är de som har byggt upp vår välfärd, och så citerar hon textraden ”Det är folket som bygger landet, folket är dom enda som kan det” ur Ulf Lundells låt Folket bygger landet.

En titel hon återkommer till flera gånger.

Därefter tar hon upp den Natoansökan som Sverige och Finland lämnat in och den överenskommelse som den svenska regeringen gjort med Turkiet.

– Avtalet med Turkiet har skapat mycket oro. Sverige kan så mycket bättre än det avtal som Magdalena Andersson skakat hand med despoten Erdogan om, säger Nooshi Dadgostar.

Hon tar även upp klimatkrisen som hon beskriver som enorm. Alla måste göra vad de kan för att göra de omställningar som krävs på många omården, anser hon.

– Vi ska ta oss an den stora utmaningen. Det kräver en handlingskraftig stat som tar sig an utmaningen, säger partiledaren.

Läs mer:

Statsministern: Sverige ska leda klimatomställningen

M: Det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet