Radar · Politik

M: Det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) återkommer till ekonomin och sänkta skatter under sitt tal i Almedalen.

Ulf Kristersson går till attack mot Socialdemokraterna och anser att de skyller ekonomiska krisen på kriget.
– Det var inte Putin som la ner fullt fungerande svensk kärnkraft och bildade regering med Miljöpartiet, säger moderatledaren.

Lagom när Matilda Ekeblad, ordförande för moderata ungdomsförbundet MUF, presenterar Ulf Kristersson och partiledaren äntrar scenen till Benjamin Ingrossos version av Ted Gärdestads Jag ska fånga en ängel börjar regnet falla över Almedalen i Visby.

Omkring 1 800 personer trotsar regnet och står kvar, vilket är ungefär en tredjedel av publiksiffran under statsminister Magdalena Anderssons (S) tal.

Ulf Kristersson är lika glad för det, kallar publiken för sina vänner och säger att det var roligt att se alla igen.

Moderaternas partiledare pratar om grundläggande respekt och att många människor har förlorat tilltron till att politiken har verktyg för ”att laga det som är trasigt. Att ett Sverige som inte funkar, har blivit ett nytt normaltillstånd”.

– Efter de senaste årens politiska kaos kan jag förstå uppgivenheten. Men den är farlig. Och den är inte sann! För det går visst att få bra saker gjorda. Det har vi sett flera bevis på, bara de senaste dagarna, säger Ulf Kristersson.

"Vi såg till att det blev politisk verkstad"

Han tar upp fyra områden: att Sverige är på väg in i Nato, att Vattenfall planerar för ny svensk kärnkraft, att lagen ändras så att socialt utsatta barn skyddas bättre och medan kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp begränsas i USA, så stärks aborträtten i Sverige.

– Fyra helt olika frågor – men med en gemensam nämnare: Moderaterna. Vi visade vägen. Vi samlade majoritet. Vi såg till att det blev politisk verkstad. För vi förenar politisk vilja med politisk förmåga, säger Ulf Kristersson.

Mycket av talet handlar om ekonomi och Ulf Kristersson lovar bland annat ett ”skattehöjarstopp” om han vinner valet och får bilda regering.
Han vill även sänka skatten för de med lägst inkomst och sänka reduktionsplikten.

– Så att svenska bönder inte slås ut när de försöker håller öppna landskap. Så att barnfamiljer utanför storstäderna har råd med något mer, än bara bensin och elräkningar.

"Skyller på Putinpriser, men döljer vad de själva gjort"

Ulf Kristersson anklagar regeringen för att skylla ekonomiska situationen på kriget.

– Det behövs en annan ekonomisk politik. På andra sidan en spretig vänsterkartell, som drar motsatt slutsats. Som skyller på Putinpriser, men döljer vad de själva har gjort, säger Ulf Kristersson och fortsätter.

– Det är förstås riktigt att kriget spär på inflationen. Men det var inte Putin som såg till att vi hade världens dyraste diesel redan före invasionen. Inte Putin som lade ner fullt fungerande svensk kärnkraft. Och det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet, och höjde 46 skatter på åtta år.

Kristersson kräver besked

Moderaternas partiledare kräver besked före valdagen om vilka skatter som kommer att höjas om Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet ska förhandla om en gemensam budget.

– Vilken syn på arbete, företagande och äganderätt får en regering där ett svagt C ska förhandla med ett dubbelt så stort V? Och där Mp har veto i alla de stora frågorna?, frågar sig Ulf Kristersson.

– Centern måste nu lämna besked: går ni till val på att sitta i en S-regering – tillsammans med V och Mp? Eller går ni till val på att stödja en S-regering med V och Mp?

Ulf Kristersson vill ha ett Sverige där ordet utanförskapsområde är förpassat till historieböckerna, ett land utan gängvåld och jämställdheten gäller alla.

Och han han återkommer till både den ekonomiska nyttan, men även den miljömässiga nyttan, med utbyggd kärnkraft.

– Det är ett Sverige där klimatsmart kärnkraft ger ren, stabil och billig el, och där det sista oljekraftverket har lagts ner. Där miljöbovar ställs till ansvar, men du kan unna dig en plastpåse när du veckohandlar.

Läs mer:

Professor: ”Kärnkraften gör oss beroende av Ryssland”