Radar · Miljö

Domstol stoppar sökande efter olja och gas i Sydafrika

Kusten utanför Östra Kapprovinsen i Sydafrika hyser ett särkilt rikt marint djurliv och betraktas som en "hotspot" för biodiversitet.

Utanför Sydafrikas kust hägrar stora olje- och gasreserver. Fyndigheter som oljebolaget Shell hoppas kunna lokalisera genom att sända ut ljudvågor i havet. Men undersökningarna stoppas nu av en domstol.

Det är utanför en kustremsa i Östra Kapprovinsen i Indiska oceanen som Shell hoppas hitta både olja och gas. Men tekniken som oljebolaget vill använda i sökandet är kontroversiell: Det handlar om att sända ut ljudvågor för att avgöra var fyndigheterna befinner sig, vilket skapat en oro för att det kan skada det rika marina djurlivet i regionen.

Bolaget bemöter kritiken med att tekniken är väl testad för eventuella miljöeffekter. Det är inte heller första gången som den används i Sydafrika, tekniken ifråga har brukats flitigt. Men flera forskare uppger i The Conversation att oron är befogad, då alltmer forskning pekar på att alltifrån plankton till valar kan störas.

Som Syre tidigare rapporterat har planerna väckt några av landets största protester sedan Apartheid, enligt nyhetssajten Mongabay.

– Budskapet är tydligt: Havet tillhör människorna. Myndigheterna har ingen rätt att fatta beslut över det utan att tala med dem som kommer att påverkas mest, säger Sinegugu Zukulu från organisationen Sustaining the Wild coast till Mongabay, apropå att myndigheterna godkänt Shells planer.

Rimliga farhågor

Ett första försök att genom landets rättsväsende få stopp på Shells planer misslyckades. Men nu har oljebolaget stött på patrull, då en annan domstol beordrat bolaget att upphöra med undersökningarna, rapporterar flera nyhetssajter. Detta då farhågorna om att tekniken skulle kunna orsaka ”oåterkallelig skada” på livet i havet ansågs som ”rimligt” och lokalbefolkningen skulle ha konsulterats, enligt domslutet.

”Bevisen slår fast att, utan intervention av domstolen, så är det ett reellt hot att det marina livet skulle få irreparabel skada”, enligt domaren, skriver nyhetssajten Argus.

På sin hemsida skriver Shell att bolaget respekterar beslutet och att det har upphört med undersökningarna, men att domslutet nu ska granskas.

Läs mer:

Massiva protester mot Shells oljeplaner i Sydafrika