Radar · Miljö

Massiva protester mot Shells oljeplaner i Sydafrika

Shell ska skicka ut starka ljudvågor i havet utanför Sydafrikas östkust, på jakt efter nya olje- och gasfyndigheter.

I sin jakt på mer olja och gas att utvinna planerar Shell att sända ut seismiska chockvågor, alltså starka ljudimpulser i havet utanför Sydafrikas östkust. Något som fått såväl miljöorganisationer som urinvånare att protestera.

År 2050 ska Shells utsläpp av växthusgaser räknas samman till netto noll, enligt oljejättens eget klimatmål. Trots det offentliggjorde Shell i november planer på att söka nya gas- och oljefyndigheter utanför Sydafrikas kust. Genom att skicka ut så kallade seismiska chockvågor över ett 6000 kvadratkilometer stort område och därefter avläsa ljudvågornas eko går det att avgöra var de fossila bränslefyndigheterna befinner sig.

Shells planer har skapat stora protester bland miljö- och människorättsorganisationer. Enligt nyhetssajten Mongabay rör det sig om en av de största proteströrelserna sedan apartheidtiden, med demonstationer under flera helger i rad i december.

Oljeföretaget menar att teknikens effekt på växt- och djurliv i havet är väl testad, medan havsforskare menar att ljudet kan störa beteenden hos bland annat valar, delfiner, sköldpaddor och plankton, samt att det saknas tillräcklig kunskap kring hur, skriver The Conversation. Det i sin tur oroar lokalbefolkningen, som livnär sig på småskaligt fiske.

– Budskapet är tydligt: Havet tillhör människorna. Myndigheterna har ingen rätt att fatta beslut över det utan att tala med dem som kommer att påverkas mest, säger Sinegugu Zukulu från organisationen Sustaining the Wild coast till Mongabay, apropå att myndigheterna godkänt Shells planer.

"Apartheid förklätt till miljöskydd"

Sydafrika är i dag den 13:e största utsläpparen av växthusgaser i världen. Landets energiminister Gwede Mantashe har enligt Supermiljöbloggen svarat demonstranterna med att Afrika borde ha samma rätt att utvinna fossila resurser som resten av världen.

– Vi bedömer att protesterna mot den här utvecklingen är en särskild sorts apartheid och kolonialism, förklädd till miljöskydd, säger Mantashe på den sydafrikanska regeringens Twitterkonto.

Shell skriver angående kritiken som riktats mot företaget på sin hemsida att den seismiska undersökningen kommer att utföras utanför den tidsperiod när valar rör sig i området, samt att studien äger rum på mellan 20 och 70 kilometers avstånd från kusten, för att inte drabba det småskaliga fisket.