Radar · Djurrätt

Domstol: Nej till jakt i norsk vargzon

En norsk varg, skjuten 2017.

Norge gav tidigare grönt ljus för jakt på totalt 51 av landets 80 vargar. Men efter överklagan från flera organisationer stoppar nu Oslo tingsrätt jakten på 25 av vargarna som befinner sig inom den norska vargzonen. Ett beslut som överklagas av den norska regeringen.

Under 2021 beslutade norska staten att tillåta jakt på fyra flockar, totalt 25 vargar, inom den norska vargzonen som finns längs den värmländska gränsen. Zonen, som är ett skyddsområde som täcker ungefär 5 procent av landets yta, är det enda område i Norge där familjegrupper av varg tillåts leva.

Jakten på varg skulle ha börjat den 1 januari och omfattade även Römskogsreviret, som sträcker sig över gränsen till Sverige. Det innebar att svenska och norska jägare för första gången skulle jaga i samma revir under samma tidpunkt.

Domstol: Ingen jakt i vargzonen

Men den norska regeringens beslut om att tillåta jakt på vargar inom skyddsområdet överklagades av djurrättsorganisationen NOAH, föreningen Våre rovdyr och WWF Norge och jakten stoppades i väntan på beslut från domstolen.

Nu har Oslo tingsrätt fattat sitt beslut och slår fast att samtliga utslag om jakt inom vargzonen är ogiltiga. Regeringens motiv till jakt inom vargzonen var bland annat motverka konflikter, vilket tingsrätten menar inte utgör en rimlig grund för ett undantag från att skydda vargen, som är listad som kritiskt hotad på den norska rödlistan.

– Vi är väldigt nöjda med domslutet och att domstolen har uppmärksammat att lagen som är till för att skydda biologisk mångfald annars riskerade att bli helt urvattnad. Regeringen borde se detta som en viktig signal om att de måste vara försiktiga när de ska förvalta utrotningshotade rovdjur. Deras skydd är större än de mål som regeringen satt upp, säger Siri Martinsen från NOAH i ett gemensamt pressmeddelande från organisationerna bakom överklagan.

Även WWF Norge är nöjda över domstolens beslut.

– Vi är väldigt lättade. Detta är en seger inte bara för vargarna, utan också för den biologiska mångfalden och rättssäkerheten i att bevara denna biologiska mångfald, säger Karoline Andaur från WWF Norge.

Regeringen överklagar

Den norska regeringen har dock redan överklagat beslutet. I en kommentar till norska NRK säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide att han hoppas att deras överklagan behandlas skyndsamt. Jaktperioden inom vargzonen som stoppades sträcker sig till den 15:e februari.

– Jag hoppas att överklagandeärendet kan avslutas snabbt, så att vi snart får ett slutgiltigt klargörande kring årets licensåterkallelse, säger Espen Barth Eide till NRK, vilket får Siri Martinsen att reagera;

– Det är mycket märkligt att staten verkar vara inställd på att skjuta så många vargar som möjligt, oavsett vilka signaler de får från rätten, säger hon till NRK.

Domen från Oslo tingsrätt omfattar inte beslutet om jakt på övriga 26 vargar som finns utanför vargzonen.

Fortsatt jakt i Sverige

Nyligen stoppades även vargjakten i Finland efter beslut från flera förvaltningsdomstolar i landet. I Sverige pågår licensjakten på varg där länsstyrelserna beslutat om att totalt 27 vargar får skjutas. Två av de tre vargarna i den svenska jaktkvoten från Römskogsreviret har redan dödats.

Vargjakten i Sverige, Finland och Norge har nyligen kritiserats av naturvårdsföreningar och djurrättsorganisationer för att bryta mot EU-lagar och Bernkonventionen om bevarande av vilda djur och växter och deras naturliga livsmiljöer.

Läs mer: 

Över 30 vargar får skjutas i vinterns jakt

Vargjakten startar – 27 djur får dödas