Radar · Miljö

Hoppingivande klimatfestival: ”Även vår saga kan få ett gott slut”

Konstnären och XR-aktivisten Smilla Ubbes högläsning av Sagan av trädfolket gav mersmak hos den yngre publiken.

På lördagen fylldes Vintervikens trädgård i Stockholm med föreläsningar av klimatexperter och aktivister, politiska diskussioner, romsk partymusik – och massor av hopp om att sagan om jorden kan få ett lyckligt slut.

– Igen!

Så låter den spontana reaktionen från den entusiastiska publiken efter att Smilla Ubbe slagit ihop sin enorma bok. För Sagan om trädfolket slutade som tur var lyckligt. Trots att skogen brann ner fanns hoppet om framtiden kvar. Och till och med lurifaxerna blev bjudna på honungskaka. 

Även vår saga kan få ett gott slut. Det säger författaren efter att ha avslutat dagens sista sagostund. 

– Det behövs bättre framtidsberättelser, inte bara mörker. Allt är inte kört. Det finns hopp, det är vi som skapar hopp. 

Ingegerd Jansson är en av de sex privatpersonerna som arrangerade klimatfestivalen i Vinterviken
Ingegerd Jansson är en av de sex privatpersonerna som arrangerade klimatfestivalen i Vinterviken. Foto: Britta Söderberg

Nöjda arrangörer

Lördagens klimatfestival arrangerades av en grupp privatpersoner från Hägersten i Stockholm, som inspirerats av en liknande festival som hölls på samma plats 2019. Arrangören Ingegerd Jansson är nöjd med dagen.

– Vi har haft hundratals besökare. Folk har kommit och gått, det har rullat på hela dagen, sedan vi öppnade, säger hon.

Publiken har varit blandad, berättar Ingegerd. Utbudet på föreläsningar och andra aktiviter har också varit brett. Alltifrån solceller, urban odling och trafikplanering till pedagogik, klimatpsykologi och djurrätt har diskuterats i trädgården under dagen.

Blåsorkestern Süperstar orkestar drog allra mest folk, men Ingegerd själv fastnade för KTH-forskaren Nina Wormbs föreläsning om vad som stoppar folk från att agera i klimatfrågan.

– Hon pratade bland annat om att många tänker att man har ett slags konto. Att man tänker att: ”Jag källsorterar, så då är det ok att jag flyger till Thailand”. Fast så funkar det ju inte.

Läs mer:

Nora vill sprida engagemang – anordnar klimatfestival: ”Ger mycket kraft”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV