Zoom

Nora vill sprida engagemang – anordnar klimatfestival: ”Ger mycket kraft”

Nora Björklund hoppas att klimatfestivalen i Vinterviken ska inspirera folk till att ta liknande initiativ i andra områden.

Sex privatpersoner i Hägersten i södra Stockholm har gått ihop för att anordna en festival på temat klimat och rättvisa inför valet. Målet är att festivalen ska inspirera folk till att engagera sig i klimatfrågan tillsammans – och förhoppningsvis sprida ringar på vattnet.
– Jag hoppas att det kan bli en aha-upplevelse för folk som är intresserade av klimatfrågan. Att man inser att det finns saker man kan göra, säger Nora Björklund, som är en av arrangörerna.

Inspirationen kommer från en liknande festival, som hölls i Vintervikens trädgård 2019. Det berättar Nora Björklund, när Syre träffar henne på samma plats tre år senare.

– Det var många i området som blev aktiva efter den festivalen. De blev jätteinspirerade. Så vi bestämde oss för att göra något liknande. Dels för att sätta ljus på klimatfrågan inför valet. Dels för att skapa ett nätverk för folk som är engagerade i frågan.

Om drygt en månad kommer den här platsen därför att fyllas med musik, klimatdiskussioner och föreläsningar om alltifrån hur världen ska agera på klimatkrisen till hur man monterar solceller på sitt tak.

– Det är väldigt blandat. Det kommer en forskare från KTH som ska prata om hur man kommer till handling i klimatfrågan. Och en föreläsare från Klimatpsykologerna som kommer att prata om hur man gör för att hålla hoppet uppe. Det är en viktigt grej, tror jag. Det är nog många som känner en hopplöshet, som gör att man blir handlingsförlamad. Men om man känner att man har en lokal uppbackning så kan man släppa det och börja agera, säger Nora Björklund.

"En mänsklig plikt"

Nora är själv en av dem som tidigare har känt sig handlingsförlamad i klimatfrågan, berättar hon.

– Mina föräldrar har alltid varit politiskt aktiva och rättvisefrågor har alltid varit viktiga för mig. Men när det kommer till klimatet har jag varit ganska handlingsförlamad. Jag är utbildad i teknik, vilket inte är en miljö där man träffar så många miljökämpar. Vissa har en stark tro på att tekniken ska lösa klimatfrågan, det tror inte jag, säger hon och fortsätter:

– Men teknik är ändå en viktig del i att förstå processerna som leder till förändring. Så det har fått mig att engagera mig i klimatfrågan de senaste åren.

Vintervikens trädgård
Vintervikens trädgård. Foto: Britta Söderberg

Har du hopp om framtiden?

– Ja, på många vis. Annars hade jag inte orkat engagera mig. Jag har absolut hopp om att vi kommer att förändra något. Men jag är samtidigt orolig för att det kommer vara alldeles för sent när folk väl går till handling. För vi påverkas i sådan mild grad av klimatförändringar här. Det är inte vi som drabbas hårdast. Jag känner själv att det är min plikt att göra något.

Varför är det just din plikt?

– Det är en mänsklig plikt att göra något. Och det är samtidigt njutningsfullt. Man möter så himla bra människor när man engagerar sig. Det ger mig jättemycket hopp. Det är därför jag tror att festivalen är en viktig grej. Det blir ett tillfälle att göra roliga och hoppfulla saker ihop och inspireras av varandra. Det är så man får till förändring. Det ger mycket kraft.

"Tagit ställning för vissa partier"

Utöver musik och föreläsningar så kommer det att finnas ett informationstorg med föreningar på festivalområdet, berättar Nora. Där kommer även de inbjudna politiska partierna att vara.

– Flera av oss som arrangerar, men inte alla, är aktiva i Vänsterpartiet i Hägersten. Vi vill ha en bred politisk rörelse, men det måste också vara en rörelse som jobbar för det vi tror på. Annars finns det ingen mening med att driva frågan överhuvudtaget. Det är inte en partipolitisk festival, men vi har absolut tagit ställning för vissa partier. De partier som tar ställning i klimatfrågan på ett positivt sätt, säger Nora och fortsätter:

Varför har ni valt att bara bjuda in vissa partier?

– Vi som arrangerar vill ha en bred politisk rörelse, men det måste också vara en rörelse som jobbar för det vi tror på. Annars finns det ingen mening med att driva frågan överhuvudtaget. Det är inte en partipolitisk festival, men vi har absolut tagit ställning för vissa partier. De partier som tar ställning i klimatfrågan på ett positivt sätt, säger Nora och fortsätter:

– Sedan är det också viktigt för organisationerna som deltar att veta vilka partier som är inbjudna. Det finns vissa som inte deltar för att vi inte har bjudit in alla partier. Sedan är det vissa som inte skulle ha varit med om vi till exempel hade bjudit in Sverigedemokraterna. Jag hade personligen aldrig engagerat mig i en festival för klimatfrågan där Sverigedemokraterna är med.

Varför behövs den här festivalen just i Hägersten?

– Det är många som är engagerade här, så det kanske verkar lite som att ”preach to the choir”. Men jag tror att det kan inspirera andra områden till att göra samma sak. Klimatet är en global fråga, men allt kan börja med ett lokalt engagemang.

Klimatfestivalen i Vinterviken

När: Den 3 september, med start klockan 11

Var: Vintervikens trädgård

Arrangörer: Nora Björklund, Ingegerd Jansson, Ragnhild Fahleryd, Sune Nordström, Maria Schön, Kerstin Norlin och Anna Sjöström. Några av arrangörerna är aktiva inom Vänsterpartiet i Hägersten några i Klimatforum Hägersten. Festivalen arrangerar de dock som privatpersoner.

Aktiviteter: Föreläsningar, musik, klimatdiskussioner

Gäster: Föreläsningar med bland annat Nina Wormbs från KTH och Kali Andersson från Klimatpsykologerna. Musik av Süperstar Orkestar och Mona Johansson. Flera föreningar och politiska partier kommer att delta i festivalen, bland annat Djurens rätt, Fältbiologerna, Jordens vänner, Klimatalliansen, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.