Zoom

Faktafel om bidrag i SD:s filmer: ”Inte hederligt”

Rebecka Fallenkvist, till vänster, var fram tills nyligen en av profilerna i mediekanalen Riks, som hör till Sverige­demokraternas kommunikationsenhet.

Folk som får försörjningsstöd lever ett gott liv med utlandsresor och shopping, påstår Sverigedemokraterna i en rad filmer på Youtube. Men det är fel.
– Det går inte att leva lyxliv. Försörjningsstöd är verkligen lägsta nivån. Du måste äta, säger Pia Kjellbom, forskare i välfärdsrätt vid Linköpings universitet.

Sverigedemokraternas mediekanal Riks har lagt upp flera filmer där det påstås att bidragstagare lever ett gott liv. Två filmer handlar om ”Shukri” som gestaltas av en man utklädd i niqab.

I båda filmerna påstås att ”Shukri” kan åka utomlands eftersom hon har så mycket bidrag. I den ena ska hon åka till London för att shoppa. När hon får frågan om varifrån alla pengar kommer svarar Shukri: ”Soc, soc!” i ena filmen
Men filmerna innehåller faktafel. Det konstaterar Pia Kjellbom, forskare i välfärdsrätt vid Linköpings universitet.

– Försörjningsstödet är verkligen lägsta nivån. Det går inte att leva lyxliv och shoppa i London. Du måste också äta, säger hon.

Dessutom kontrollerar socialsekreteraren ofta kontoutdragen hos personer med försörjningsstöd. Om det syns att personen har varit i London är risken stor att hen inte beviljas försörjningsstöd nästa månad istället. Dels för att ekonomiskt bistånd är tänkt att gå till det nödvändigaste, dels för att personer med försörjningsstöd måste vara beredda att ta jobb som erbjuds och därför inte kan åka utomlands.

I filmen påstås att ”Shukri” får 32 000 kronor i bidrag. Men hennes utgifter, eller om hon har barn, redovisas inte.

– Det låter kanske mycket med 32 000, men om sex personer ska leva på det här, och hyran är inlagd i den summan är det inte så mycket. Jag tycker inte det är hederligt att kasta ur sig 32 000 utan att redogöra för vad pengarna går till, säger Pia Kjellbom.

Hon betonar att många har svårt att klara sig på dagens försörjningsstöd, särskilt nu med den stigande inflationen.

– Det går att diskutera försörjningsstöd på många sätt men det här är en oseriös beskrivning och inte ens roligt – om det nu är tänkt att vara det, säger Pia Kjellbom.

Syre har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar, utan resultat.

Läs mer:

Bidragstak riskerar drabba barnfamiljer: ”Herregud”

Lägre bidrag kan bli fattigdomsfälla