Radar · Politik

V: Halvera priset på buss- och tågbiljetter

Vänsterpartiet vill att staten ska gå in och betala halva biljetten för kollektivtrafik i hela landet.

Vänsterpartiet vill att staten betalar hälften av biljettpriset i kollektivtrafiken i hela landet under minst två år.

När Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar i dag presenterar en av “partiets största reformer inför valet” visade den sig innehålla två delar.
Dels vill partiet halvera biljettpriset i den regionala kollektivtrafiken i hela landet.

– Kollektivtrafikpriserna har ökat i pris på ett mycket dramatiskt sätt över tid. Mycket mer än andra priser har de ökat med. Vi ser kollektivtrafiken som en grundbult i klimatomställningen, säger Nooshi Dadgostar på pressträffen.

– Fler kommer att behöva åka kollektivtrafik. Det betyder att det måste finnas på fler platser i Sverige, och man måste kunna betala för det höga biljettpriset. Det ska premieras mer att ta buss, tåg, t-bana eller spårvagnen, vad det nu kan vara, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

12 miljarder per år

Vänsterpartiets förslag går ut på staten står för halva intäktsbeloppet som regionerna drar in på biljetter, en kostnad som beräknas hamna på 12 miljarder per år för staten.

– Halveringen av biljettpriset är en tvåårsatsning till att börja med. I samband med att vi gör detta vill vi tillsätta utredning för att titta på hur priset kan fortsätta ligga på halverade nivåer, säger Nooshi Dadgostar.

Hon föreslår också ett nytt investeringsstöd för kollektivtrafik om fem miljarder per år, från 2023 och framåt. Pengarna ska kunna gå till sådant som att förbättra turtätheten, rusta upp bussflottan genom att köpa in elbussar samt att bygga ut laddinfrastruktur.

Tillsätter en "äntringsstyrka"

Dels presenterade Nooshi Dadgostar det hon kallar för en ”äntringsstyrka”.
Hon anser att Vänsterpartiet har landat i att de inte kan lita på att Socialemokratrna värnar välfärden, och därför måste sitta med i en regering.

– Vi behöver sitta i en regering för att tillsammans med de andra partierna sätta Sverige på rätt köl igen, säger Nooshi Dadgostar.

“Äntringsstyrkan” som består av Ali Esbati, ekonomiskpolitisk talesperson, Ida Gabrielsson, vice partiledare, Sandro Scocco, chefsekonom, och Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom ska föra partiets talan i eventuella regeringsförhandlingar och då lyfta frågor som avskaffad marknadsskola, ett investeringsprogram för klimatet, avskaffat karensavdrag och Sverigepriser på el.

Läs mer:

Vänsterpartiet: Slopa karensdagen

V vill stärka välfärden med 70 miljarder

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV