Radar · Politik

Park vid ryska ambassaden får ukrainsk adress

Stockholms stadsbyggnadsnämnd har beslutat att den del av Mariebergsparken som ligger alldeles intill ryska ambassaden får namnet Fria Ukrainas plats.

Fria Ukrainas plats, det blir det nya namnet på parken vid ryska ambassaden. “Jag hoppas de tar illa vid sig för det är hela syftet” säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Som Syre tidigare har berättat så vill man i flera europeiska städer markera mot den ryska staten genom att byta namn på de gator där ryska ambassader ligger och ge dem gatuadresser med ukrainsk koppling.

I Litauens huvudstad Vilnius har namnbytet redan skett och ryska ambassaden ligger numera på “Ukrainska hjältars gata”.
I Oslo har korsningen utanför ambassaden bytt namn till Ukrainaplatsen, I Riga i Lettland heter gatan vid den ryska ambassaden Självständiga Ukrainas gata – och i Albaniens huvudstad Tirana Fria Ukrainas gata.

"Vi står upp för demokrati"

Stockholms stad har diskuterat att byta namn på Gjörwellsgatan där ryska ambassaden ligger, men de planerna skrotades.
Däremot har nu Stockholms stadsbyggnadsnämnd beslutat att den del av Mariebergsparken som ligger alldeles intill ryska ambassaden får namnet Fria Ukrainas plats.

– Det visar att vi står upp för frihet, demokrati och för alla dem som i dag kämpar i Ukraina mot det brutala våldet som vi ser från Ryssland. En slakt av civila som vi möter dagligen, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till TV4.

– Stockholm är sedan tidigare systerstad med Kiev så att det här är en del i vårt fortsatta arbete med att stå upp för Ukraina, visa vårt stöd och visa vårt förakt, vår avsky, mot den ryska regimen.

Kommer rikta skyltarna mot ambassaden

Anna König Jerlmyr berättar att beslutet fattades under torsdagen den 28 april och nu väntar tre veckor innan beslutet vinner laga kraft.
Då kommer Stockholms stad att sätta upp skyltar med det nya namnet Fria Ukrainas plats och rikta dem mot ambassaden.

– Vi vill visa vår avsky mot den oprovocerade invasionen som Ryssland har gjort mot Ukraina och visa vårt stöd till Ukraina. Så vi riktar skyltar med Fria Ukrainas plats så att det blir väldigt tydligt för den ryska ambassaden var Stockhom står, säger Anna König Jerlmyr till TV4.

Hur tror du Ryska ambassaden kommer att reagera?

– Jag hoppas de blir provocerade. Det är hela syftet med att göra den här namnförändringen. Att de förstår vilken ilska vi och många med oss har för deras övervåld och deras brutalitet i Ukraina.

Läs mer:

Förslag: Ge ryska ambassaden i Stockholm en ukrainsk adress