Radar · Politik

Förslag: Ge ryska ambassaden i Stockholm en ukrainsk adress

Flera städer vill byta namn på gatorna där ryska ambassaden ligger.

Zelenskyjgatan, Ukrainaplatsen och Ukrainska hjältars gata. Stockholms stad öppnar för att byta namn vid ryska ambassaden.

Flera europeiska städer vill markera mot den ryska staten genom att byta namn på de gator där ryska ambassader ligger och ge dem nya gatuadresser med ukrainsk koppling.

I Litauens huvudstad Vilnius har namnbytet redan skett och ryska ambassaden ligger numera på “Ukrainska hjältars gata”

”Från och med i dag kommer visitkortet hos samtliga anställda vid ryska ambassaden därmed att hylla den ukrainska striden, och alla måste tänka på den ryska regimens grymhet mot den fredliga nationen Ukraina när man skriver ner gatunamnet”, konstaterade Vilnius borgmästare Remigijus Simasius i ett uttalande den 16 mars, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Oslo får Ukrainaplatsen

Dagen före, den 15 mars, blev det klart att Rysslands ambassad i Oslo kommer att få en ny utsikt då korsningen utanför byter namn till Ukrainas plass, Ukrainaplatsen, uppger TT.

I Köpenhamn föreslår Venstre att Kristianiagade där ryska ambassaden ligger byter namn till Ukrainegade uppger TV 2 Lorry.

I Riga i Lettland kommer gatan vid den ryska ambassaden snart att heta Självständiga Ukrainas gata – och i Albaniens huvudstad Tirana byter gatan namn till Fria Ukrainas gata, uppger Evening Standard.

"Måste skämma ut Putin på alla sätt möjliga"

Tidningen skriver att Liberaldemokraterna vill byta namn på gatan där ryska ambassaden ligger i London. I dag ligger den på Kensington Palace Gardens, en av stadens dyraste adresser.

Förslaget är att byta namn till Zelensky Avenue.

– Storbritannien måste skämma ut Putin på alla sätt som finns till hands. Alla som besöker eller skriver till ambassaden ska bli påminda om Putins mordiska och destruktiva invasion av Ukraina, säger partiets utrikespolitiska talesperson Layla Moran till Evening Standard.

"Namn eller plats återstår att se"

Stockholms stad har diskuterat att byta namn på Gjörwellsgatan där ryska ambassaden ligger. Kristdemokraternas ungdomsförbund har föreslagit ”Zelenskyjgatan”.

Även den grönblå majoriteten i stadsfullmäktige är för att en gata eller plats nära ambassaden byter namn för att markera mot Ryssland och visa stöd för Ukraina.

– Om det landar i att byta namn på en gata eller namnge en plats i närheten av ryska ambassaden återstår att se, men poängen är att belysa enigheten för Ukrainas frihet, säger stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M) till Mitti.

Extra möte planerat

I förra veckan träffades namnberedningen i Stockholms stad för att diskutera frågan, men något beslut togs inte.

Nu ska alla förslag samlas in och beredningen ska se över hur man gjort i andra länder.

Namnberedningen har normalt bara fem sammanträden under året, men ett extra möte är planerat om tre veckor då man tar frågan vidare. Men det är i slutändan politikerna i stadsbyggnadsnämnden som fattar beslut.

Medborgarförslag i Göteborg

Namnberedningens ordförande Olle Zetterberg säger till Mitti att det är ovanligt att gator i Stockholm byter namn.

– Det finns ju platser i närheten av ambassaden som inte har namn och det förefaller i så fall enklare att namnge dem, säger Olle Zetterberg till Mitti.

Även i Göteborg diskuteras frågan sedan ett medborgarförslag har lämnats in om att byta namn på den bit av Sankt Sigfridsgatan där det ryska konsulatet ligger till Zelenskyjs gata, skriver Göteborgs-Posten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV