Radar · Miljö

Klimatet dödar fler elefanter i Kenya än tjuvjakt

Torkan gör att många elefanter helt enkelt inte hittar tillräckligt med mat eller vatten.

Den värsta torkan i Kenya på 40 år har lett till att långt över hundra elefanter dött under året. Floder torkar ut och gräsmarker krymper, vilket gör det svårt för elefanterna att överleva.

Den allvarliga torkan på Afrikas horn drabbar inte bara människor, som Syre rapporterade om igår. Även de vilda djuren drabbas, såsom elefanterna. Många har redan dött och andra förflyttar sig för att hitta nya betesmarker när vattenhålen torkar ut. 

– Du ser att djurkadavren är så torra att detta verkligen är en torka-relaterad fråga, säger elefantforskare Jim Nyamu till BBC.

Han tillägger att det just nu är säsong för födslar, men att risken är stor för många missfall, eller att de nyfödda ungarna inte överlever.

I områdena där elefanterna rör sig har floder torkat ut och gräsmarkerna krymt. Då en vuxen elefant behöver äta omkring 300 kilo växter på en dag och dricka omkring 240 liter vatten så innebär torkan ett existentiellt hot.

Fram till och med juni i år räknar myndigheterna med att 179 elefanter har dött av torkan. Bara 10 beräknas ha dött av tjuvjakt.

– Klimatförändringarna dödar 20 gånger fler elefanter än tjuvjakten, så det är rött alarm, säger Najib Balala, minister för djurliv och turism till BBC.

– Vi har glömt att investera i skydd för biodiversitet och ekosystem, fortsätter han.

Det är inte första gången en svår torka drabbar Kenya. Under en utdragen torka under 70-talet dog omkring 6000 elefanter i landet.