Radar · Fred

Tecknare i upprop mot Nato – ”Står vid ett vägskäl”

Flera svenska tecknare har gått ihop i ett gemensamt bildupprop mot Natomedlemskap.

Uppemot hundra tecknare har gått ihop i ett gemensamt upprop mot ett svenskt medlemskap i Nato. ”Vi motsätter oss den världsordning som bygger på militärt maktutövande och kärnvapenhot”, säger satirtecknaren Karin Zarić Sunvisson.

Den svenska debatten om Nato är hetare än på länge och mycket talar för att den socialdemokratiska partistyrelsen kommer att fatta ett beslut om ett svenskt medlemskap redan nästkommande månad.

Samtidigt går svenska tecknare samman i ett gemensamt bildupprop mot Natomedlemskap, upprustning och kärnvapen. Hittills har nästan hundra tecknare, bland dem Lasse Åberg, Love Antell, Lena Sjöberg, Jan Lööf och Cecilia Torudd, skrivit under tecknarinitiativet ”Moment 22”, som växer för varje dag.

Saknar motstånd i debatten

”Vi står 2022 vid ett vägskäl. Ska Sverige fortsätta på den av regeringen nu utstakade vägen mot att bli en del i västvärldens kärnvapenstrategi,
eller ska vi gå tillbaka till vår traditionella roll som diplomatisk och fredsfrämjande aktör på den internationella arenan?”, går att läsa i uppropets manifestation.

Bildsamlingen i ”Moment 22” skildrar bland annat statsminister Magdalena Andersson bärandes på en atombomb, en fredsduva som dödas när Natoflaggan hissas över Sverige samt tårar av missiler.

Klicka på bilden nedan för att se några av bidragen till ”Moment 22” i ett bildspel:

Foto: Rebecka L Manzuoli Foto:
Foto: Bim Eriksson Foto:
Foto: Tzenko Stoyanov Foto:
Foto: Cecilia Torudd Foto:
Foto: Ahmad Qaddura Foto:
Öppna i helskärm
1 / 5

Satirtecknaren Karin Zarić Sunvisson är initiativtagare till uppropet.

Hur väcktes idén?

– Det skakade mig att se hur Natoförespråkarna använde folks sorg och förtvivlan över kriget i Ukraina för att skrämma Sverige in i ett Natomedlemskap. Det saknades motstånd i debatten, som präglades av en väldigt aggressiv retorik – det märktes att många inte riktigt vågade säga emot, säger Karin Zarić Sunvisson.

Hon bestämde sig för att kontakta några tecknarkollegor i syfte att skapa en bildsamling för att publicera som visuella debattinlägg – och stödet visade sig vara större än hon till en början förväntat sig.

– Det visade sig att viljan att vara med och motarbeta ett svenskt Natomedlemsskap var stort och fler tecknare kom till hela tiden. I dag är vi närmare hundra och nya tecknare går med varje dag, säger Karin Zarić Sunvisson.

Vad är ert budskap, varför är ni emot ett Natomedlemskap? 

– Det finns en mängd anledningar till att inte förespråka Nato och kärnvapen, men för att sammanfatta det så motsätter vi oss den världsordning som bygger på militärt maktutövande och kärnvapenhot. Allt pekar ju på att vi nu har ungefär fem minuter kvar att leva på jorden och det absolut dummaste vore ju att spendera dem med att fortsätta på samma destruktiva militärindustriella spår som har präglat de senaste seklen, säger Karin Zarić Sunvisson och fortsätter:

– Klimatrörelsen måste nu bli en utpräglad fredsrörelse som tydligt säger nej till kärnvapen, upprustning, militära lösningar och militäristernas kotterier och allianser. Det är det enda pragmatiska. Allt annat är galenskap – ur säkerhetspolitisk synpunkt liksom ur ett klimatperspektiv.

Få makthavarna att tänka till

Uppropet riktar sig främst till de som inte har bildat sig en uppfattning i Natofrågan än eller är för ett medlemskap, men även de makthavare som kommer att besluta i frågan – till synes utan en folkomröstning eller längre samhällsdebatt.

– Vi vill också att landets styrande ska se våra bilder, att de ska tänka sig för och inse att det är valår i år – vad kommer väljarna egentligen tycka om de makthavande snuvat dem på den demokratiska rätten att säga sitt i en så avgörande fråga som den svenska alliansfriheten? Vart tog folkomröstningen vägen?, säger Karin Zarić Sunvisson.

Klicka på bilden nedan för att se några av bidragen till ”Moment 22” i ett bildspel:

Foto: Steve Nyberg Foto:
Foto: Carl Krantz Foto:
Foto: David Liljemark Foto:
Foto: Amalia Alvarez Foto:
Foto: Love Antell Foto:
Foto: Karin Z Sunvisson Foto:
Öppna i helskärm
1 / 6

Läs mer:

De kräver folkomröstning om Nato: ”Ödesfråga”