Glöd · Ledare

Må Vänsterpartiet vända kappan efter vinden

För några dagar sedan fattade Vänsterpartiets verkställande utskott (VU) det hårresande beslutet att stödja Moderaternas och Sverigedemokraternas förslag om en sänkt bensinskatt på 5 kronor per liter. Ett beslut som bara toppats i absurditet av deras egna konkreta förslag om att sätta en maxsumma på 18 kr/liter vid pump.

Det är svårt att se några som helst partitaktiska skäl till deras nyfunna antimiljöpolitik. När man haft så stark ställning inom klimat- och miljörörelsens väljarskara och legat så bra till i opinionen väljer man nu att försöka flirta in sig i gruppen, ja vilken? Bittra LO-medlemmar som annars röstar på SD? Förlåt, men ni kan faktiskt inte appellera till båda dessa grupper. Det är omöjligt.

Men som vi kunde rapportera om i fredags har det faktiskt börjat blåsa lite. Ett 30-tal har skrivit på den första protestlistan och en uppdaterad lista med över 50 namn ska komma i veckan. En av de som protesterar är klimatpolitiske talespersonen Jens Holm.

Om den här vindpusten inte blåser till en intern storm är det svårt att förstå hur någon med någon som helst klimatinsikt ska kunna tänka sig att rösta på Vänsterpartiet i valet. Men låt oss hoppas att den växer. Att det blåser upp ordentligt och att VU tvingas backa. För valrörelsen behöver ett klimatmedvetet vänsterparti och världen behöver sannerligen inte fler partier som försöker appellera till bittra sverigedemokrater.