Radar · Mänskliga rättigheter

Förintelseförnekelse på Tiktok bekämpas med upplysning

Minnesceremoni vid Raoul Wallenbergs torg 2020.

Förintelsens minnesdag, den 27 januari, uppmärksammas i dag med manifestationer och evenemang världen över. I år är den också avstamp för ett samarbete mellan Unesco, Judiska världskongressen och Tiktok – syftet är att motverka desinformation om Förintelsen på nätet.

Sedan 2005 är den 27 januari internationell minnesdag för Förintelsen och dess offer, till minne av att Auschwitz-Birkenau befriades på dagens datum 1945. Men ju längre tid som går, desto färre överlevande finns det som kan vittna om nazismens brott. Nyligen gick Emerich Roth bort – han begravs i dag – en betydelsefull person i kampen mot att låta auktoritära idéer få fäste hos nya generationer.

Med hjälp av internet kan minnen både få större spridning och hållas levande, men historien kan också förvanskas. Felaktig information om Förintelsen, jämte antisemitiska konspirationsteorier, har ökat dramatiskt på sociala medier sedan pandemins utbrott, skriver Unesco i ett pressmeddelande. Organisationen tillkännager att man inleder ett nytt samarbete med organisationen Judiska världskongressen (World jewish congress, WJC) och Tiktok för att bemöta problemet.

Enligt Unesco visar siffror från augusti i fjol att 84 procent av det antisemitiska innehållet som rapporterats till sociala medieföretag fick vara kvar på deras plattformar. På just Tiktok förvrängdes eller förnekades 17 procent av innehållet som hade koppling till Förintelsen, och detta har nu fått plattformen att agera.

Omdirigeras till informativ webbplats

Från och med i dag kommer Tiktok-användare som söker efter termer relaterade till Förintelsen, som ”Förintelsens offer” eller ”Förintelsens överlevande”, att se en banner högst upp i sina sökresultat, där de uppmuntras att besöka WJC:s och UNESCO:s webbplats, abouttheholocaust.org. Användare som söker efter termer kopplade till förintelsen och som bryter mot Tiktoks riktlinjer kommer informeras om att sökresultaten är otillåtna och omdirigeras till nämnda webbplats, som samlar information, vittnesmål från överlevande och låter besökaren ställa frågor. 

– Utbildning är avgörande för att komma åt hat, och vi är stolta över att samarbeta med WJC och Unesco för att lära människor om Förintelsen och hur de kan förstå sin egen roll när det kommer till att bekämpa antisemitism i dag, säger Liz Kanter, direktör för Tiktok i Storbritannien, Irland och Israel, i en kommentar.

För ett år sedan påbörjades ett liknande samarbete mellan Unesco, WJC och Facebook.

Läs mer: 

Experter: Antisemitismen växer på nätet

Ökad antisemitism under pandemin

Youtube: ”Vi tjänar inte en cent på hat”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV