Radar · Inrikes

Personalen på Furuvik har fått psykologhjälp

Flera av de anställda har fått hjälp av psykolog efter rymningen då fyra schimpanser sköts.

Alla de tre överlevande schimpansernas hälsotillstånd fortsätter att gå åt rätt håll efter incidenten för över två veckor sedan. Flera av de anställda på Furuviksparken har fått psykologhjälp.

Enligt Furuviksparken har veterinärerna nu minskat medicineringen från tre gånger per dygn, till två gånger per dygn, för Maria-Magdalena och Selma.

“Tjobbe går inte längre på någon medicin. Djurvårdare och veterinär har fortsatt fullt fokus på att ta hand om djuren för att följa deras hälsa och välmående”, skriver Furuviksparkens informationsansvarig Cecilia Björling i ett mejl till TT.

Även Selmas skador som hon fått när hon blev skjuten fortsätter att läka. Svullnaden på ögat har gått ner och hennes arm fortsätter att läka.

“När vi gjort allt vi kan för att de ska bli trygga och må så bra som möjligt får vi ta ställning till schimpansernas framtid. Detta är något vi gör tillsammans med den europeiska djurparksföreningen EAZA (European Assosiation of Zoos and Aquaria) och deras artkoordinatorer”, skriver Cecilia Björling.

Men enligt Björling har även personalen mått dåligt av händelsen och fått psykologhjälp.

“Det som har hänt är en stor tragedi och många mår därför väldigt dåligt. Vi fokuserar på att ge våra medarbetare allt det stöd som de behöver, där vi bland annat tagit in krisstöd i form av psykologhjälp”.

Ska se över säkerhetsarbetet

Den 14 december sköts fyra av Furuviksparkens schimpanser efter att de försökt rymma.

Enligt Svenska djurparksföreningens verksamhetsledare Helena Håkansson är regelverket för att sköta vilda djur generellt eftersatt och för allmänt. Ett arbetsmiljöprojekt ska nu inledas för att stärka arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet på djurparkerna. Behovet blev tydligt efter händelsen på Furuvik, men även efter händelsen på Ölands djurpark i somras då en anställd stångades ihjäl.

– Det är absolut ett stort bekymmer att det saknas tydliga föreskrifter, säger Håkansson till branschtidningen Arbetarskydd.

Utreds av polisen

Händelsen på Furuvik utreds av polisen och polisen har själv upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och arbetsmiljöbrott, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har inte haft några förhör än. Arbetsmiljöverket har varit på plats och vi har lämnat information till dem och vi kommer att få information om vad de sett på platsen. Vi har ingen misstänkt och i nuläget bedömer vi inte att det funnits en konkret fara, alltså att någon arbetstagare varit utsatt för fara, säger Maria Lorichs vid polisen som leder förundersökningen gällande arbetsmiljöbrott.

Ytterligare två anmälningar har inkommit från privatpersoner som gäller framkallande av fara för annan och djurplågeri. Dock kan rubriceringarna komma att ändras. Ett flertal förhör har hållits av polisen och fler väntar.

Även Länsstyrelsen Gävleborg utreder sedan den 14 december hur och varför aporna kunde rymma.

”Länsstyrelsens bild är i dagsläget att parken har agerat i en akut situation med syftet att skydda människors säkerhet och det påverkar hur man får agera”, skriver Markus Abrahmsén som är Länsveterinär och Tillförordnad enhetschef, enheten för livsmedelskedjan på Länsstyrelsen Gävleborg.

Läs mer: 

Skarp kritik mot Furuviks schimpansskjutningar 

Djurpark polisanmäld efter dödsskjutning av schimpanser 

Detta har hänt

Onsdagen den 14 december klockan 12.55 får polisen in ett larm om att fem schimpanser rymt från sina hägn i aphuset på Furuviksparken strax utanför Gävle.

Klockan 17.59 samma dag meddelar polisen att fyra schimpanser skjutits med skarp ammunition.

De följande drygt två dygnen råder stora oklarheter kring skade- och säkerhetsläget. Aporna i huset var fortfarande utanför sina hägn, och risken stor att de skulle rymma. Skyttar med skarpladdade vapen placerades utanför aphuset.

Djurparken bekräftade senare att två av de skjutna är schimpanserna Linda och Torsten.

Först på lördagsförmiddagen meddelar djurparken att de lyckats få in aporna i hägnen. Då konstateras samtidigt att även schimpanserna Santino och Manda är döda.

Apan Selma är lindrigt skadad. Schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe har tidigiare varit rossliga men deras hälsotillstånd har förbättrats.

Händelsen har polisanmälts och anmälts till Arbetsmiljöverket och kommer att utredas av båda myndigheterna. Händelsen kommer även utredas av Länsstyrelsen i Gävleborg.

TT