Glöd · Ledare

Lena Hallengrens konstant i narkotikapolitiken

Pandemier kan komma och gå, krig kan bryta ut i Europa, klimatet kan falla samman omkring oss, men en sak är konstant. Lena Hallengren är bergfast övertygad om att det är bra för samhället att straffa människor som använder narkotika. Hon är så säker på det så att hon vägrar låta kloka och kunniga människor utreda vilken effekt det egentligen har.

Folkhälsomyndigheten föreslog för två år sedan att regeringen skulle låta utreda den svenska narkotikapolitiken. Inte minst ville de ha en utvärdering av kriminaliseringen av eget bruk, som har gällt sedan 1988, mot bakgrund av den höga dödligheten i överdoser och att WHO och flera FN-organ förespråkar avkriminalisering.

Senare på våren 2020 röstade ett enigt socialutskott för en total utvärdering av narkotikapolitiken, för att säkerställa att den är ”förenlig med kraven på evidensbaserad vård, beprövad erfarenhet och skademinimering”. Riksdagen röstade för, och Lena Hallengren meddelade att det skulle bli en utredning.

Den skulle bland annat ta upp frågorna om hur fler ska bättre vård och hur man ska göra för att minska den narkotikarelaterade dödligheten. Men inte den faktor som bland andra WHO ser som nyckeln till just dessa problem, nämligen avkriminalisering av eget bruk. Det skulle inte utredas, för Lena Hallengren hade inte ändrat uppfattning.

Så kom Samsjuklighetsutredningen i december förra året, om patienter som lever med både missbruksproblem och psykisk ohälsa. Utredarna rekommenderade bland mycket annat att en kommande bredare utredning skulle undersöka hur de samsjukligas möjlighet att få vård påverkades av kriminaliseringen av eget bruk. ”Om socialminister Lena Hallengren skulle lyssna på det har det verkligen hänt något”, skrev jag då i en ledare.

Men som en saltstod står Lena Hallengren kvar vid sin uppfattning. Utredningen som regeringen beslutade om för två år sedan är tillsatt, och den ska fortfarande inte ta upp frågan om avkriminalisering. Enligt Lena Hallengren är det ”inte många tunga instanser som vill att vi ska titta på det”. Justitieminister Morgan Johansson påstod att avkriminalisering vore ”en enorm gåva till de kriminella gängen” – det vore intressant att höra hur det skulle gå till.

Nu är det alltså slutgiltigt bekräftat. Det finns frågor som inte bör utredas, vad som än händer, eftersom Lena Hallengren och Morgan Johansson redan har sin uppfattning klar och inte vill att den sätts i gungning av en förutsättningslös utvärdering.

Black lives matter-demonstranter i Denver får skadestånd för polisens övervåld vid demonstrationerna mot mordet på George Floyd sommaren 2020.

Staden Denver försvarar sig med att polisen behövde göra något åt våldet.

Texten är korrigerad den 26/3 kl 11.53.