Nyans Mikail Yüksel står överst på 16 kommunlistor och ser inga problem i andra kandidaters kriminella bakgrund – utom två som fått lämna partiet.
Partiet Nyans grundades 2019 av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel. De beskriver sig som “hela Sveriges parti” som är öppet för alla oavsett bakgrund, religion och etnicitet. Inför valet riktar sig partiet bland annat till invånare i utsatta områden, med valfrågor som att muslimer får en minoritetsställning i grundlagen och att islamofobi blir en egen brottsrubricering.
Målet i valet 2022 är att komma in i kommunfullmäktige i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö, någon eller några regionfullmäktige samt i riksdagen. Partiet kandiderar i 24 kommuner, i tre regioner samt till riksdagen. Totalt kandiderar 85 personer från partiet till 630 platser, skriver Dagens Nyheter.
En majoritet av partiets kandidater är inte skrivna i de kommuner de kandiderar till, trots att man endast kan kandidera till den kommun där man är folkbokförd på valdagen. Det innebär att en stor mängd platser skulle stå tomma om Nyans tar plats i alla kommuner där de ställer upp.
"Ett redskap för att motarbeta oss"
Partiledaren Mikail Yüksel står själv överst på partiets lista i 16 kommuner, liksom på flera listor till regioner och olika valkretsar till riksdagen.
– Det här är inget nytt i Sverige. Jag förstår inte att det har fått så mycket uppmärksamhet när vi har gjort det. Jag kan inte hitta någon annan förklaring för det förutom att det bara handlar om vårt parti Nyans, säger Mikail Yüksel till Syre.
Enligt honom har bland annat socialdemokraten Göran Johansson tidigare stått som första namn i flera valkretsar samtidigt i Göteborg, och även Sverigedemokraterna har använt sig av samma metod.
– Nu får det stor uppmärksamhet för att vi är ett parti som bildas av personer med utländsk bakgrund som vill värna om minoriteters rättigheter. Det vill man använda som ett redskap när man vill motarbeta oss helt enkelt, säger Mikail Yüksel.
Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, säger till Dagens Nyheter att det är bedrägligt av er. Hur ser du på det?
– Det här är en strategi vi använder oss av och om det är bedrägligt så är det valsystemet som tillåter det. Det är inte olagligt.
Hur skulle du själv agera om du blir invald i flera kommuner, skulle du flytta dit där du får flest röster?
– Jag bor i Göteborg men beroende på hur det går i Göteborg, Malmö eller Stockholm skulle jag föredra huvudstaden för att etablera partiet där.
Kriminell bakgrund oftast inget problem
Dagens Nyheters genomgång av Nyans kandidater inför höstens val visar att Mikail Yüksel inte är ensam bland partiets företrädare om att stå på många vallistor. Al-azharskolans grundare Bashir Aman Ali står till exempel på listan i 18 kommuner.
Bashir Aman Ali är en av flera kandidater på Nyans listor som är dömda för brott. I slutet av 2021 frigavs han efter tre års fängelse för grova ekonomiska brott sedan han stulit över tio miljoner från Al-azharskolan.
Enligt Mikail Yüksel är Bashir Aman Alis kriminella bakgrund inte något problem.
– Inte alls. Jag har stort förtroende för Bashir, säger Mikail Yüksel.
– Han är väldigt känd bland minoritetsgrupper i Sverige. Bland somalier är han väldigt omtyckt. Folk litar på honom och majoriteten av hans landsmän älskar honom. Drevet mot honom förstår jag ärligt talat inte. Han är dömd och han har avtjänat sitt straff. Vi har ingen annan förklaring än att det kan vara rasism.
Två medlemmar har fått lämna
Fler personer som kandiderar för Nyans är fällda för brott. Mikail Yüksel säger att kandidaterna har varit helt ärliga om sin bakgrund och partiet har gett dem en andra chans.
Med två undantag.
– Vi har kommit fram till att vi inte kan fortsätta med de två personerna. De har inte förtjänat en andra chans. De har förbrukat sina chanser och de är inte med länge.
Vad får er att agera annorlunda mot de två personerna?
– Alla andra visar att de är ångerfyllda, de har förstått sina misstag och fel och gör något gott för samhället framöver. De andra två har visat att de inte kan engagera sig politiskt. Det gick helt enkelt inte att samarbeta med dem. De skulle vara skadliga för partiet.
Partiledaren tidigare utesluten ur Centerpartiet
Mikail Yüksel gjorde tidigare en snabb karriär i Centerpartiet och toppade inför valet 2018 partiets riksdagslista i Göteborg tillsammans med partiledare Annie Lööf. Men kort före valet 2018 uteslöts han ur Centerpartiet efter att partiet hävdat att han dolt sitt samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna.
– Jag har varit öppen med det och har nog förklarat mig i nästan varenda intervju jag har gjort. Jag har lämnat det bakom mig, det är överspelat. Jag har ett nytt parti som tror på alla människors lika värde som inte gör skillnad på människor och vi vill arbeta för ett Sverige där majoritetsbefolkningen lever hand i hand, sida vid sida, med minoritetsbefolkningen med respekt för andras olikheter.
Sympatiserar du med Grå vargarna i dag?
– Nej, nej! Definitivt inte. Det var länge sedan. Redan när jag kandiderade till Centerpartiet sa jag att jag inte sympatiserar med dem och nu har jag skaffat mig en helt annan syn på samhället. Den gamla biten är helt överspelad.
Sex veckor kvar till valet. Om du ska spekulera: hur kommer det gå för er?
– Jag tror att vi kommer att komma in i flera kommuner, och i riksdagen via Malmö.
Varför tror du att ni kommer in i riksdagen just via Malmö? Har ni stort stöd där?
– Ja, precis. Där behöver vi 23 000 röster för komma in i riksdagen. Men det kan faktiskt bli flera överraskningar till exempel i Stockholm. Där behöver vi cirka 60 000–70 0000 röster i Stockholms kommun men det är inte omöjligt heller. Så jag har stora förhoppningar på att vi kommer in i riksdagen.
Läs mer: