Radar · Politik

Hela listan: 281 partier klara för valet 2022

Fler partier har registrerat sig till valet 2022 jämfört med till valet 2018.

Antalet partier som vill ställa upp i valet har ökat sedan 2018. Bredden är stor med partier som Knegarkampanjen, Kristna Värdepartiet och Djurens parti.

Totalt 281 partier har registrerat sin partibeteckning inför de kommande valet i riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september i år. 

Det är en liten ökning jämfört med 2018 års val då det fanns 265 partibeteckningar registrerade.

Det är bara partier som har en registrerad partibeteckning som kan styra vilka kandidater som ska kunna väljas in för partiet, det vill säga kan låsa sina kandidatlistor.

Och genom att registrera sig kan ett parti också skydda sitt namn så risken blir mindre för att de ska förväxlas med andra partier.

– När vi får in en anmälan om registrering av partibeteckning så kontrollerar vi att anmälan uppfyller de formella kraven och gör en förväxlingsprövning för att säkerställa att det inte finns någon risk för att väljare förväxlar partibeteckningar som ska gälla i samma val, säger Helena Harling, valhandläggare på Valmyndigheten i ett pressmeddelande.

Färre partier till riksdagen

35 av partierna har registrerat sin partibeteckning för riksdagsval och därmed även valen till region- och kommunfullmäktige samt för val till Europaparlamentet, vilket är något färre än vid valet 2018 då det var 38.

Här finns de partier som i dag sitter i riksdagen men även partier som Knapptryckarna, Kristna Värdepartiet, Piratpartiet, ECO och Djurens parti.

Vad gäller de partier som registrerat sin partibeteckning för val till regionfullmäktige och därmed även till kommunfullmäktige har de blivit fler sedan 2018, från 36 till 46.

Här finns lokal partier som Rättvisa rörelse partiet i Kronoberg, Knegarkampanjen i Norrbotten och Utvecklingspartiet demokraterna i Uppsala

Hela listan över partier

Även när det gäller de partier som registrerat sin partibeteckning för val till kommunfullmäktige har de blivit fler sedan 2018, från 191 till 200.
Här finns exempelvis Arbogapartiet, Malmfältens Väl i Gällivare och Ångfärjepartiet i Helsingborg.

Här är hela listan över alla 281 partier har registrerat sin partibeteckning.

Sista dag att registrera sin partibeteckning inför valen i höst var den 28 februari. Men partier behöver inte registrera sin partibeteckning för att delta i val. Däremot måste partier som vill delta i val anmäla sitt deltagande i valet senast 30 dagar före valdagen.

Här är hela listan över anmälda partier inför den 11 september 2022 då det är val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige och 2024 då det är det val till Europaparlamentet.

Sidan uppdateras en gång per dygn under vardagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV