Radar · Nyheter

Nytt parti i Göteborg vill ta ställning för muslimer

Loggan för det nya partiet Nyans, som har startats av den tidigare centerpartisten Mikail Yüksel.

Att islamofobi får en egen brottsrubricering och att muslimer får en minoritetsställning i grundlagen, det är två av de kraven från det nybildade partiet Nyans, skriver DN. Initiativtagare är göteborgaren Mikail Yüksel, som för ett drygt år sedan uteslöts ur centerpartiet.

Det var på grund av sitt samröre med den turkiska extremistorganisationen Grå Vargarna som Centerpartiet i augusti förra året valde att utesluta Mikail Yüksel. Men göteborgaren har inte gett upp, under ett möte i en skolaula på Hisingen i helgen lanserade han sitt nya parti, Nyans.

På sin hemsida skriver Nyans att de ”tar avstånd från samtliga etablerade ideologier och vill istället låta logiken och den beprövade erfarenheten gå före populism och ideologiskt låsta argument”. De listar också tre akuta problem som de vill arbeta med: islamofobi och främlingsfientlighet, bostadsbrist och integration. Bland annat skriver de att det är ”hög tid att islamofobin får en egen brottsrubricering samt att muslimer får minoritetsställning i grundlagen”.   

När det gäller bostadsbristen vill de lösa det genom att centralisera byggandet genom en ny myndighet och de vill även att det ska bli möjligt att hyra ut sin bostad skattefritt. Dessutom vill de utreda möjligheten att göra språkundervisning i svenska för invandrare obligatorisk, vilket man menar skulle göra att fler invandrare vågar stå upp för sina rättigheter och vara delaktiga i samhället. 

Partiet är startat i Göteborg, men siktar på att både komma in i riksdagen och i andra kommuner. På hemsidan lyfter de Växjö som en kommun där de tror sig ha stora möjligheter att komma in i fullmäktige. 

Angående kopplingen till Grå vargarna, som av UNHCR klassas som högerextrem och ultranationalistisk, och som mellan 1974 och 1980 mördade 694 personer säger Yüksel så här till DN:
– Jag hade varit öppen om min relation till Grå vargarna inför Centern. Min pappa var aktiv i deras moderparti, Nationalistiska aktionspartiet. Jag är liberal, min syster är vänster. Att jag behandlades så av Centern var absurt. Det handlade egentligen om att jag upplevdes som ett hot av personer som stod nära partiledaren.